Сплиусхка - опис, станиште, занимљивости

Сплусхка обична је рангирана као најмања врста сова, чија се популација може наћи на европском континенту. Ове птице се лако навикну на кућне услове, вољно ступају у контакт са особом, дозвољавајући да се укроте. Ова особина им даје популарност у кругу љубитеља кућних љубимаца.

Посебне карактеристике

Ова птица има друго име, које се изговара као зора, припада великој групи сова, бирајући као своје станиште полуплепна подручја која се налазе на југу Европе.

У својој свакодневној исхрани, птица воли инсекте, воли да лови кукце, као и лептире или ортопоптере, ретко напада представнике кичмењака. Просечан животни век инсеката је 6 година.

По правилу, величина тела спавача је 21 центиметар, тежина одрасле особе не прелази 130 грама, ширина распона крила је око 50 центиметара. У перје свитања превладава сиво-смеђа нијанса, на раменима су мрље бијеле боје, цијело тијело је прошарано тамним пругама проточног узорка, украшено прскањем свијетлих точака. Обојење перја птица омогућава да постане невидљиво на позадини коре дрвета. Укупно постоје 2 врсте сплусхки, које се разликују у боји. Први је представник црвене боје, други је сив.

На глави зоре налазе се два карактеристична перја перја, својим изгледом наликују орнаментима, зову се уши. Очи птица су округлог облика и одликују се жутом или наранџастом бојом, кљун ове птице је обојен тамном нијансом. Тиху сову је веома тешко наћи међу дрвећем, а његова маска је беспрекорна.

Птица је добила име због посебног звука њеног гласа, у њеном пјевању ријеч "спавање" је јасно препознатљива, наизмјенично са бизарним звиждуком. Звук се понавља периодично са интервалом од 2 секунде, попут кукавице. У различитим деловима Европе, на пространствима Азије, на Кавказу иу региону Балеарских острва, може се наћи одређени број подврста ове врсте сова.

Разликовна обиљежја зоре стоке и омиљено станиште

Активност сплиусхка се манифестује у ноћном периоду, што је типично за све чланове породице сова. Гнездећа места ове птице могу се наћи у већини региона јужне Европе, на пространим просторима Сибира, од јужних региона до самог Бајкала, у пространствима Азије, до граница обележених подножјима, у северној Африци и на Блиском истоку.

Ова сова преферира дрвеће тврдог дрвета, лако се може населити у башти или на подручју парка, привлачи га лагана шума, која се састоји од вештачких засада. Будући да се налази на медитеранским подручјима, она преферира засаде које се састоје од маслиника, не плаши се близине особе, јер је већина људи веома лојална ноћним ловцима.

Живећи у планинским подручјима, може да гнезди на надморској висини од 3000 метара у односу на ниво мора. Сплусхка припада миграторним птицама, за зимску сезону мора летјети у зону афричких тропских шума, које се налазе јужно од Сахаре.

Зора улази на територију Руске Федерације почетком априла, овдје гнијезди, узгаја потомство, тако да ће са доласком септембра направити још један лет. Мала сова проводи цијели дан на гранама дрвећа, осјећајући опасност, користи занимљиву тактику. Након што је растегла тијело и "убодила" уши, сова постаје запањујуће слична сухој грани стабла, врло је тешко разликовати је чак и из близине.

Период гнијежђења и узгоја пилића

Узгојем сплиусхка одмах прекида након повратка у домовину, птице које живе на јужним територијама спремне су за парење са почетком фебруара. Своја гнезда почиње да гради од почетка маја до почетка јула, а на неким територијама чак и касније. Да би привукао женке, мушкарац објављује позив на позив, када му узвраћа, птице заузимају гнијездо за пар станова, кугла за зору лежи 1 пут по сезони.

За своје гнијездо, птица може примити удубину коју је вољела или једну од пукотина на стјеновитим површинама. Поред тога, може да настањује гнијезда која остављају свраке или друге птице, а може се смјестити иу рупу коју је начинио водомар или шуроком. Парови птица одабиру одређена подручја за гнијежђење, гдје дуго живе, њихова гнијезда се не стварају годину дана.

Обична кашика има у свом полагању од 2 до 6 јаја прекривених бијелим шкољкама, величина јаја је 3 центиметра, њихова тежина достиже 15 грама. Период инкубације ових птица траје 25 дана. Месец дана након рођења млади пилићи напуштају гнездо. Излегање је искључиво брига за женке, а обје птице се баве храњењем беба, остављајући их да лову наизмјенично.

Тело малих пилића је обучено у белу длаку. Након неколико недеља, млади раст добија светло сиву боју перја, украшену танким пругама преко пута. У овом узрасту, млади људи се бирају из гнезда, учећи уметност лета. Завршни процес формирања завршен је у 45-дневном добу, до овог периода, млади појединци као резултат селективног молирања су покривени у боји одраслих.

Карактеристике зора пјевања

Људи који су чули вриштећу сплуску описују ове звукове као продужени урлик, који подсећа на изговор речи "спавање", овај звук, на посебан начин, карактерише птица која је тако добила своје име. У сезони парења, мужјак прави неколико различитих звукова, шаље позив женки, изражен у дуготрајним стенама. У исто време можете чути и серенаде од неколико мушкараца одједном, а женка бира свог изабраног према тону његовог гласа.

У сезони парења, неке врсте мушких сплусхки су у стању да производе продужено урликање, слично урлању мартовских мачака. Други који живе у Јужној Африци изражавају своја осећања повременим мрмљањем, а има и оних чији је глас врло сличан мелодији флауте, која звучи у високом кључу.

Постигавши договор, вољени пар изводи брачни мотив у дуету, који се истиче високом професионалношћу изведбе. Наравно, глас женки је приметно бас, али савршено држе ритам, у добром времену неки појединци су толико зависни да настављају свирати дует чак и дању.

Препоруке за одржавање кућне кашике

Зора је прилично пријатељска према људима, она лако прихвата услове старатељства и хировито заузима сигуран положај у породици својих старатеља. Да представници ове врсте држе у заточеништву не представљају одређене потешкоће, њихов ексцентрични образац понашања може у монотонију живота довести много позитивних емоција.

Најчешће, кашичица је садржана у једном примјерку, брзо се навикавају на своје господаре и одговарају искрено. Али, ако постоји жеља за стицањем пара, онда је у овом случају потребна мини авијарија за чување птица. Минимална величина стана треба да буде 1 кубни метар. Неопходни елементи таквог живог угла су: удубина, коју птице могу користити као спремиште, и пртљажник са удобним гранама, на којима ће се птице прерушавати током дана. Најзанимљивије је проматрати понашање птица у вечерњим сатима, када воде активан животни стил.

Прилично је тешко разликовати птице по полу, јер практично нема спољних разлика од сплусхке, једина разлика је величина, женка је обично већа од мушкарца. Пилићи одгајани у заробљеништву најбоље се прилагођавају својим кућним условима, не боје се да их се пусти из кавеза. Истовремено, они показују приметан интерес за власника, кашике могу да узму храну са његовог длана, удобно седе на његовом прсту. Непретенциозност ове птице и често врло комичан начин њеног понашања изазива посебно узбуђење таквим кућним љубимцима.

Видео: Сплусхка (Отус сцопс)