Афрички ној - опис, станиште, занимљиве чињенице

Данас је ној највећа врста птица међу свим живим на планети. Они расту до 2,5 м висине, а одрасла особа може тежити око 180 кг. Углавном се хране вегетацијом, али понекад могу јести инсекте, као и мале бескичмењаке. С времена на време ова птица може прогутати чак и нејестиви предмет. То може бити комад тканине, песак или било који жељезни предмет. Такве ствари помажу у варењу хране.

Изглед

Ове птице имају веома велике очи са трепавицама које спречавају улазак песка и прашине. Њихово тело има овални облик. Њихово перје је врло меко. Нестлингси имају перје тамније нијансе и на крају се уљепшавају. Ноге су такође веома велике. Овај дио тијела је једноставно понос птице и може обављати заштитну функцију. Њихови удови су дуги и јаки. На свакој нози има само 2 прста. Већа дужина и снага ногу омогућава да се птица сакрије од опасности. Ако је потребно, ној може да ради веома брзо - до 70 км / х.

Њихов врат је такође веома дуг. То омогућава да птица добије лишће са дрвећа и види могућу опасност. Њихова крила су такође прилично снажна и добро развијена, али због огромне тежине не могу да лете.

Ној користи крила током сезоне парења како би привукао пар. Они изводе плес за парење који изгледа као плес дивљаци. Један мушкарац може имати неколико партнера, али ће међу њима изабрати једног, који ће онда помоћи код потомства.

Цело тело птице је равномерно прекривено меким перјем. Перје се не међусобно повезују, што разликује нојеве од осталих птица. Њихови прсни мишићи нису јако развијени. Нема кобилице у грудима. Дакле, њихова прса нису конвексна, већ равна. Распон крила може досећи и до 2 м. Они не могу летјети ни зато што немају клавикуле и њихови мишићи су преслаби. Али генерално, кости ноја су јаке. Немају гушу. Друга разлика у односу на остале птице је да су њихове фекалне масе и урин одвојени.

Врсте

Ова врста припада породици нојева. Раније је било 5 врста ових птица. Један од њих је сиријски, сматра се да је нестао од 1966. године. Остало су различите боје. Поред заједничког ноја, постоје и врсте као што су јужни, Масаи и Сомали.

Хабитат

Станиште ових птица је на афричком континенту. Живе јужно и северно од екватора. Често ове птице могу живјети поред других представника афричке фауне. Њихови суседи су антилопе или зебре. Ове животиње мирно поступају са птицом, а можда чак и уступају место добром месту где можете наћи више хране.

Због доброг слуха и вида, као и због велике надморске висине, непријатељу је веома тешко доћи до птице неочекивано. Ној прије него друге животиње примијете пријетњу. Међутим, одмах упозорава друге животиње које су у близини. Он види грабљивца унапред када још није стигао до потенцијалних жртава чак и на неколико километара. Чим ној види опасност, одмах вришти, а онда побегне.

Феатурес


Као што је већ споменуто, не могу летјети. Они то једноставно не могу урадити због посебности структуре свог тела, као и због велике масе. Али трче брже од коња. Пилићи који су рођени прије мјесец дана већ могу трчати брзином од око 50 км / х. Али не само то их разликује од других птица. Нојеви се такође разликују од њих по томе што на ногама има само 2 прста. Један од прстију напаљен. Ова функција олакшава ходање и трчање. На палцу је велика канџа, због које нога личи на камено копито. Ако преведемо име ове врсте на руски, добит ћемо назив "врабац-камила".

Бреединг

Друга карактеристика ове врсте је величина јаја, која је највећа по тежини и величини у поређењу са било којом другом. По тежини, може се упоредити са 24 кокошја јаја. Ако узмемо однос величине јајета и саме птице, онда ће то бити нешто мање него, на пример, код пилића.

Међу женкама које мушки оплођују, постоји једна доминантна. Ангажована је у инкубацији. И у овом случају мужјак се бави распоредом гнезда. Остале женке полажу јаја у ово гнездо. У средишту су јаја доминантне женке. Ово је још једна привилегија. Инкубира се цијели дан. А ноћу га замењује вођа.

Острицх

Процес инкубације траје релативно дуго - око 40 дана. Свака риба која се управо појавила тежи најмање 1 кг. Али расту прилично брзо. После 2 месеца су покривене перјем. Остусити брзо постају јачи, и ускоро могу да трче брзо као одрасли. Родитељи се брину о њима дуго времена - може трајати и до 2 године. Након тога млади нојеви напуштају гнијездо и стварају своју породицу.

Нојеви никада не остављају рибе. Ако неколико породица живи у истом локалитету, они чак могу покушати преузети старатељство над другима. Дакле, у Африци можете упознати породицу нојева који се састоји од огромног броја пилића. Може бити чак и 300.

Лов и узгој

Све ове птице су интензивно уништаване. Наставља се иу нашим данима. Вредност за ловца је перје птица. Користе се за дизајн ентеријера, разне оригиналне костиме. Често перје ове птице је елемент опреме коју је развио дизајнер. Поред тога, имају танку и меку кожу. Међутим, има значајну снагу. Данас направите њен прибор, као и одећу.

Вредност је и месо нојева које има одличан укус. Има укус чак и најсофистициранијих гурмана. Ова јаја се такође конзумирају као храна. Они су велики, богати хранљивим материјама.

Ови разлози присиљавају особу изнова и изнова на лов на ној. Активно истребљење довело је до тога да је уместо 5 врста птица остало само четири, али данас многи људи све више размишљају о природи. Дакле, распрострањене фарме нојева. Овдје се птице узгајају како би добиле драгоцјено месо, перје и јаја. Ово је била одлична идеја за оригинални посао. Осим тога, захваљујући таквим фармама, нојеви који живе у природи су мање уништени.

Ови ратити могу да живе у различитим условима. Стога их узгајају подузетни бизнисмени, не само у Африци, већ иу географским ширинама с умјереном климом. Поред тога, ту су и бројни зоолошки вртови и резерве са нојевима. Све ово сугерише да нестанак птица није угрожен.

Занимљиве чињенице

  1. Они воле да се котрљају у прашину. Ова процедура их штити од паразита, као и спречава преплављивање крила. Такво купање може узети цело стадо у исто вријеме.
  2. Пошто имају веома велике снажне ноге, нојеви их користе за самоодбрану. Један успешан ударац такве ноге, птица може да убије чак и лава.
  3. Њихове очи су највеће, не само међу свим птицама, већ и међу свим унајмљеним животињама. Занимљиво, њихов мозак је мањи.
  4. Када лидер види да се предатор приближава породици, одмах пријављује непосредну опасност. У исто време, он прави звук попут лава који режи.
  5. Уз недостатак слатке воде, могу добро попити и посолити. Али најбоља опција је још увек слатка вода.
  6. Љуска од јаја је веома издржљива. Становници афричких племена користили су га као посуду за чување воде. А када је дошла у земље Европе, служила је као основа за производњу чаша и других производа.
  7. Они су веома брижни родитељи и штите нојеве од грабежљиваца. У случају опасности, одрасла особа се претвара да је повређена како би што више узела предатора. А онда брзо побегне од њега. У овом тренутку, друге птице штите пилиће.
  8. Живе у великој породици. Да би се заштитили од непријатеља, неколико особа је наизмјенично на дужности ноћу.
  9. Постоји широко распрострањено уверење да ће закопати своје главе у песак у опасности. Али није. Могу се само претварати да су мртви. Када леже на тлу, торзо са удаљености може се добро погледати, а глава птице није видљива. Дакле, све изгледа као да нема глава на површини.

Видео: Афрички ној (Струтхио цамелус)