Блацк Ките - опис, станиште, занимљиве чињенице

Црни змај је пљачкаш птица породице Хавк. Занимљиво је да представници уопште нису обојени у црној "враној" боји, већ у тамно смеђој нијанси. Лако га је препознати на небу - једнобојно перје, раширени осебујни реп (није типичан за птице грабљивице), издужена и закривљена крила. Карактер црног змаја је такође карактеристичан - нећете га мешати са другим члановима породице. Ловци описују његове "трилове" као сусједа ждријебе.

Изглед

Птица је покривена униформним тамносмеђим, понекад смеђим перјем. Само на крају крила, укупна нијанса се глатко претвара у црну. Трбух је мало светлије смеђе боје.

Предаторски змај је веома брз и окретан због малог раста - нешто више од пола метра. Представници теже у просјеку до 1 килограма (мушкарци су нешто мањи).

Распон дугих крила предатора може достићи и до једног и пол метра у пречнику.

Вањски, женско и мушко практично се не разликују, боја перја је иста, само су њене димензије нешто мање.

Основа кљуна црног змаја је жућкаста, а кљун је црн, благо закривљен.

Шапе птице су грубе и жућкасте боје са жилавим и дугим црним канџама.

Лов и исхрана

Црни змај је неселективан у својој исхрани - спреман је за ношење мале птице (голубица, зечица, кукавица, шевача) и глодара (јербоа, миш, јеж, хрчак), рибе, жабе или гуштера за чисту стену за јело. Предатори не избегавају инсекте и стрвине у "мршавим" данима. Такође, птице су виђене у близини људских насеља, гдје могу уживати у смећу, остацима круха, па чак и колачима. На тржницама у близини штандова са рибом и месом, као и на депонијама, јурну десетине птица. И овде црни змаја показује нечувену агилност, испред свеприсутних врана. У одмаралиштима, као што је Индија, птица може да узме комад хране директно из пладња хромог туриста. Због тога је врло лако укротити било коју особу, посебно користећи манипулацију хране. Међутим, потребно је држати змајеве далеко од мјеста за узгој домаћих животиња, јер се они не плаше да нападају домаћу пилетину или рањеника, на примјер, овцу.

Односно, лијен змајем је одличан ловац, али не воли да троши енергију и снагу, када можете једноставно да сакупите едиблес са доступних места. Често се “стол” птице састоји од болесних или умирућих животиња, рањених животиња, као и мртве рибе бачене на обалу.

Такво понашање пернатог предатора омогућава му да додели награду за "санитарну активност", што практично није типично за чланове породице.

Змија лови углавном оштар врх - у лету са звиждаљком птица тежи за жртвом, хвата га оштрим канџама и вуче кљуном, убијајући.

Бреединг


Током сезоне парења, црни змајеви се скупљају у конгломератима да би могли заштитити потомство од предатора. У просјеку, такво јато има око 100 јединки.

Мужјаци имају карактеристично понашање у парењу, у којем се бори за женку са другим члановима, очарава је предивним пјевањем.

Након парења, пар ствара гнезда поред осталих. У просеку, 1 квадрат. километар може бити око 10 или више гнезда. Углавном су организовани у подручју шумских рубова и поља на дрвећу (чешће на храстовима) висине од 2 до 20 метара. Понекад јаја леже у напуштеним ванземаљским гнездо или формирају квачило на језерским улегнућима.

Гнијездо се углавном састоји од перја, грана, грудица земље, комада новина или крпа, трновитог грмља, цвијећа и вуне плена. То јест, црни змај, као врана, носи све што "лаже погрешно" у гнијездо. Заштита квачила птица није довољна, на пример, када се особа појави, они само у даљини изговарају жалосне повике. Женка може кљуцати и махати крилима, а мужјак се може срушити одозго како би ударио починитеља снажним кљуном.

Женка лежи у гнијезду од 2 до 5 средњих јаја. Инкубација траје око месец дана, током којих брижна птица стално инкубира јаја. Повремено, ту је мушка помоћ, али остатак времена само добија храну за породицу. Нестлације постају потпуно независне у року од једне и по до два мјесеца након рођења и постижу сполну зрелост за 2 године.

Животни век црног змаја је око 30 година.

Хабитат


Недавно је број црних змајева нагло опао због криволова и људских активности (одводњавање резервоара, хемија, крчење шума, итд.), Масовне природне катастрофе. Дошло је до наглог пада броја представника у земљама ЗНД, посебно у Русији. Људи и птице су заједно раме уз раме.

Углавном црни змај живи на територији Евроазије (осим зоне тундре), као и на аустралском и афричком континенту (изузев пустињских подручја). Ове птице су миграторне, тако да са почетком хладног времена (рана јесен) мигрирају на југ у топле земље (Африка, Аустралија, Индија). Ту се добро слажу са локалним змајевима.

У Русији, гнезда су пронађена у доњем току Буга, Волге, Илека, Дњестра, као иу Москви.

Највећа густина црних змајева по квадратном километру налази се у Индији, са највећом концентрацијом у главном граду. 50 хиљада квадратних метара. километара удаљено је преко 20 хиљада пари. Црна змаја у смислу броја представника у Индији заузима друго мјесто након бенгалског супа.

У Азији су птице примећене у Хонг Конгу, Бангкоку и Манили. На афричком континенту, црни змај је изабрао Арусх, Каиро, Бангуи и Антананариво.

Предаторски змај је добро укроћен од стране човека и веома радо ступа у контакт, што га чини могућим за лов на друге птице и животиње.

Видео: Блацк Ките (Милвус мигранс)

Погледајте видео: Calling All Cars: The Long-Bladed Knife Murder with Mushrooms The Pink-Nosed Pig (Април 2020).