Планинска зебра - опис, станиште, начин живота

Планина Зебра је врста зебре која је поријеклом из југо-западне Анголе, висоравни Намибије, као и југо-западне Африке.

Хабитат

Планинске зебре живе у врућим, сувим, планинским, стеновитим и брдовитим стаништима. Они више воле падине до 1.000 метара надморске висине, мада зими снижавају. Постоје 2 подврсте планинских зебри: рт и Хартман.

Хартманова планинска зебра обично живи у приморској јужној Анголи, као иу Намибији. Они су спретни пењачи који могу да живе на сувим стрмим планинама. Ови сисари показују невероватне способности пењања, хватајући стрма, неравна терена са више самопоуздања од зебре равница.

Моунтаин Зебра Опис

Ова икона афричке иконе препознатљив је члан коњске породице, одликује се шареним црним и белим пругама које се претварају у његове кратке, равне гриве. Планинска зебра разликује се од осталих у танким и релативно уским вертикалним црним линијама на врату и торзу, које су, штавише, бројније него код других врста, као и широке хоризонталне пруге на боковима, шире него у другим.

За разлику од низинске зебре, планини такође недостају "сенке", а пруге се не појављују испод стомака. Уместо тога, бела је са централном црном траком. Међутим, најзначајније дијагностичке карактеристике ове врсте су узорак "мрежастог узорка" уских трака на стражњем и квадратном лупу коже, или подвољак који постоји на грлу ове зебре. Планинска зебра је добар пењач на стрмом, каменитом терену. Развила је веома оштра и укочена копита. Дужина тела - до 250 цм, дужина репа - 40-50 цм, висина рамена - 116-150 цм, тежина - 240-372 кг.

Рт Зебра је најмања жива зебра. Она се разликује од Хартманове зебре у њеној мањој величини, нешто дебљим црним пругама и незнатним варијацијама трака на сакруму.

Зебре имају веома добар дневни и ноћни вид. Имају предњи бинокуларни вид и вероватно могу да виде у боји. Они такође имају одличан слух, који може да открије звуке из далека. Планинске зебре такође имају осећај укуса и могу да открију мање промене у квалитету њихове хране.

Начин живота

Зебре су дневне, активне током дана и спавају ноћу. Они показују повећану активност у зору и сумрак. Скоро половина њиховог активног времена троши се на исхрану. Осим тога, оне узимају прашину за купање 1-2 пута дневно.

Ова врста стада живи у расплодним стадима, који се састоје од једног одраслог мушкарца, од једне до пет одраслих женки и њихових младунчади. Сви чланови заузимају положај у друштвеној хијерархији, на чијем је челу доминантни одрасли пастух, који је одговоран за заштиту стада.

Стада за узгој живе у подручјима која се преклапају, без знакова територијалности. Понекад се ова стада чак удружују и формирају веће привремене популације до 30 особа. Додатни мужјаци живе у групама, од којих људи повремено покушавају да створе ново стадо са младим женкама или да преузму постојеће, истискујући доминантног пастуха.

Бреединг

Ова полигамна врста се размножава током цијеле године, иако постоје регионални врхунци рођења. Женке производе једну ждребета сваких 1-3 године, период трудноће траје око годину дана. Док већина планинских зебр оставља своје мајке јата по сопственом избору између 13 и 37 месеци старости, или отприлике три месеца након рођења још једног младунца, Хартманине планинске зебре покушавају да возе своје бебе од 14-16 месеци из јата док се не роди следећа беба. .

Млади мужјаци могу неко време да лутају сами, пре него што се придруже групи нежења, док се женке или пењу у друго стадо за размножавање или се придруже нежења да би формирале ново стадо за узгој.

Повер Феатурес


Њихова преферирана храна је зелена трава, али током периода несташице, почињу да траже и једу коре, гранчице, лишће, пупољке, воће и корење. Појединци пију сваки дан. Када због суше нема површинских вода, они обично копају земљу у сушеним коритима.

Главне пријетње

Главне пријетње планинској зебри су конкуренција сточарству, лов и стабљика, губитак станишта због пољопривреде и ризик да се двије подврсте међусобно укрсте, што доводи до губитка генетске разноликости.

Хартманове планинске зебре живе у директном сукобу са сточним фармама, а приступачни пашњаци постају посебно оскудни у многим деловима Намибије, где се веома мало падавина дешава током неколико година. Поред тога, због слабе економије у региону и оскудних ресурса, криволов за производњу хране убрзано се повећао у протеклих неколико година, јер зебра има релативно велику количину меса.

Рт Зебра је некада заузимао све планинске предјеле Јужне Африке, али је до 1997. остало мање од 750. Ова подврста је највећи сисар у Јужној Африци, што је близу изумирања. Упркос чињеници да вероватно никада нису имали превише, њихов број је опао, јер су стада морала да се такмиче са овцама и стоком за пашњаке, јер је станиште све више постајало пољопривредно земљиште. Лов је такође био ван контроле, а та зебра је била честа жртва.

Иако су обе подврсте планинских зебри тренутно заштићене у националним парковима, још увијек су под пријетњом. За њих је створен европски програм за проучавање угрожених животињских врста и заједничко управљање популацијама зоолошких вртова широм свијета.