Империал тамарин - опис, начин живота

У свету постоји много врста мајмуна. Разликују се по изгледу, величини, понашању. Мајмуни живе у многим деловима света. Један од веома занимљивих и оригиналних мајмуна је царски тамарин. То су веома мали мајмуни који припадају породици игранкових. Имају једну занимљиву особину због које се могу лако разликовати од других врста.

Али ови слатки мајмуни се не разликују само по свом изгледу. Код других врста, вођа чопора је мушки, али у тамаринском цару ситуација је другачија. Школу води најстарија жена. Они имају представнике различитих полова, као што су били, делимично обрнуте улоге. Уосталом, у њиховом чопору, мушкарци би требали добити храну, а са собом носити и младунце. Ова врста је откривена 1907. Размотримо детаљније зашто ови мајмуни имају такво име? Које су њихове карактеристике? Где живе? Шта једу?

Изглед

То су веома мали чланови породице. Њихово тело достиже 25 цм, а одрасла животиња има телесну тежину од око 300 г, али је њихов реп релативно дуг. Његова дужина одговара тијелу. Захваљујући тако дугом репу, тамарини не изгледају тако мали као што су у ствари. Када се тамарин креће кроз дрвеће, реп им помаже да се уравнотеже. Окрећући се од дрвета до дрвета, они траже своју храну. На глави, капут расте на начин који личи на "круну". Ово је такође један од разлога зашто је врста добила такво име. Присуство канџи је такође карактеристична карактеристика врсте. На крају крајева, други примати имају нокте на крајевима прстију.

Њихова боја је тамна, скоро црна. Али брада и бркови су били у супротности са укупном бојом длаке мајмуна. Ови делови су потпуно бели, изгледају као да су сиви. Ова особина је у њима најатрактивнија, а захваљујући томе они се значајно разликују од других.

Део имена "империјалне" животиње примио је управо због својих елегантних бркова. Када су научници открили ову врсту, одмах су се присетили да је један од немачких царева по имену Вилхелм ИИ имао потпуно исте бркове. Такво се име истраживачима тада чинило најприкладнијим. Да се ​​заглавио иза погледа.

Хабитат

Ова врста примата живи у прашуми Јужне Америке. Они се могу видети у земљама као што су Перу, Боливија, као иу Бразилу.

Храна, начин живота

Ови мајмуни су дрвеће. То јест, већину времена проводе на дрвећу. Због тога је њихово тело савршено прилагођено. Имају дугачак реп који обавља функцију балансирања, снажне канџе које помажу да се држе коре коре дрвећа, и окретне шапе којима се мајмуни држе на дрвету. Пошто су веома лагани, лако се могу попети чак и на врху дрвета, где добијају најсочније плодове.

По правилу, они су само у густој шуми. Они заобилазе све отворене просторе. Живе у малим групама до 10 особа. Свако јато има своју специфичну територију, коју тамарини ревносно штите од напада непријатеља. Ако изненада на своје место желе да населе друге такве мајмуне, власници територије им то неће дозволити. Територија коју заузима једна група тамарина је обично око 30-40 хектара. Они бране своју територију не својим моћним канџама и очњацима. Они такође нападају оне који се усуђују да повреде своје малишане.

Социјална хијерархија у пакетима је добро развијена. Овдје је најискуснија жена, а слиједе све остале женке. Следећи корак у хијерархији тамарина су деца. Мужјаци овде заузимају најнижи ниво. У свакој групи обично живе 1-2 мушкарца.

Још једна занимљива особина у понашању и начину живота ових животиња је уобичајена фризура бркова. Скидају бркове једни другима. У том процесу, животиње активно комуницирају.

Основу исхране ових примата чини биљна храна. Веома воле воће и бобичасто воће, које се стално сакупљају из жбуња и дрвећа у прашуми. Њихова омиљена посластица су младе гране и лишће. Понекад једу цвеће.

Храна за животиње је такође присутна у исхрани ових животиња. С времена на време хватају жабе и гуштере. Ако у гнијезду ухвате птичја јаја, и они једу.

Бреединг


Током сезоне парења, женска царска тамарина може имати више од једног партнера. Ако група није једна, већ неколико мушкараца, то ће се парити са свима. Поредак зависи и од позиције у хијерархији.

Трудноћа представника ове врсте траје око 45 дана. Пошто је овај период прекратак чак и за такве мале животиње, бебе се рађају мале, беспомоћне. Након рођења тежине су само 35 г.

Али чак и новорођени тамарини на лицу већ имају карактеристичне витице и браду. Пошто матријархат влада својим начином живота, мужјаци се брину о бебама. Они стално носе бебе на себи, и дају их женки само за време храњења.

После 3 месеца бебе могу да се хране и крећу. После годину и по дана млади мушкарци напуштају стадо да би постали чланови другог. Женке остају у породици.

У дивљини, очекивани животни вијек је око 11-15 година.

Нумбер оф

Данас се ова врста сматра "рањивом", иако број тамарина још није достигао критичан ниво. Заиста, често ови необични примати постају жртве ловокрадица. Они су ухваћени да се продају у колекцијама или зоолошким вртовима.

Број представника ове врсте, као и други становници тропских шума, је погођен уништавањем њиховог природног окружења. На крају крајева, прашуме на њиховом матерњем континенту се врло интензивно уништавају. Као резултат тога, мајмуни једноставно немају где да живе и добију своју храну.

Видео: Империал Тамарин (Сагуинус император)