Америцан Феррет - опис, станиште, начин живота

Американац, или такозвани црно-легирани пол феррет, припада месоједним члановима породице мустелида. Једна од особина у којој се разликује од осталих рођака је кратка дужина тијела и мала тежина. То јест, са тежином од једног килограма, или још мање, ова особа у дужини ретко прелази 45 цм.

Опис изгледа

Длака је обично тамносмеђа и тамнија на леђима, а врх репа и шапе су црне. Занимљива је чињеница да је до 1937. године у Канади ова подврста ласица била готово потпуно уништена. Међутим, почевши од 1980. године, његов број се постепено обнавља вештачким узгојем. Након тога, разведени у посебно створеним условима, појединци су се постепено вратили у своје бивше станиште. Упркос чињеници да се данас број трохеја значајно повећао, он је и даље уврштен у Црвену књигу Северне Америке као угрожена врста од 1967. године.

Хабитат

Домовина америчке каве је Сјеверна Америка, гдје настањују велике равнице. Пита се буди и лови искључиво ноћу. Али одсуство светлости не спречава га да добије сопствену храну, јер су феррети добро развијени органи слуха и мириса. Минијатурна величина помаже да се лако пробије чак иу најуже рупе за хватање малих глодара. Међутим, ласице спавају са "мртвим" сном како би се опоравиле од страхова и стреса које животиња обично доживљава током лова. Из онога што је изразио - спавати "као ласица". Поред тога, занимљива карактеристика америчких ферета је да након што продре у рупу до своје жртве и њеног хватања, први напусти ову рупу иза њега за стално или привремено боравиште.

Женке су мање активне од мужјака. А зими, њихова активност опада, у односу на летњи период. Почињу ловити мање због тешкоћа кретања по сњежном покривачу, а чешће преферирају да остану у јазбинама, хранећи се искључиво својим резервама.

Феррети - усамљеници. Они воде изоловани начин живота, са својим рођацима скоро да немају никаквог контакта, осим, ​​можда, само "брак".

Шта јести

Обично, у просјеку, феррет троши од 50 до 70 грама меса дневно. У овом случају, најчешће прехрана америчких ферета су глодари, рјеђе - мале птице и инсекти. Али њихова главна деликатност су гопери, или како их зову на тим местима - степски пси. Да би добио довољно, један феррет треба да поједе око 250 гопера годишње. Иста колонија преријских паса живи на површини од око 50 хектара степског терена.

Средином прошлог века, масовно тровање и истребљење паса у Сједињеним Државама почело је у вези са развојем земљишта од стране локалних пољопривредника. Који је био главни разлог за активно изумирање творова. На крају крајева, ови су заправо остали без хране.

Услови живота и оплемењивања

У рано прољеће врста ове врсте обично почиње сезону парења. Након тога, након отприлике 1,5 мјесеца, рађају се младе бебе, чији број ријетко прелази 5. Ова особина је карактеристична само за америчке феретке, за разлику од њихових шумских и степских сродника, чији измет може прећи 8 штенаца.

У дивљини животиње не живе дуго - до око 4 године. Оно што се не може рећи за њихове рођаке одгајане у заточеништву - њихов животни вијек може достићи чак 9 година. Док до године живота достижу пубертет.

Изглед

Амерички ласица, као и већина Мустелидае, има издужено тело на танким кратким ногама, издужену њушку. И 15 центиметара пахуљаст реп. Имају замршену боју: жућкасто-браон на крајевима, ближе коренима постаје бела, а ноге и врх репа су црне. Исто тако, црно крзно уоквирује очи, налик на "чаше", које обављају функцију додатне маске. Мужјаци су већи од женки. Попут скункса, феррети су у стању да произведу неугодан мирис како би их заштитили, иако није тако груб као скункс.

Аранжмани за заштиту и репродукцију

Помагање црним стопалима да не нестану са лица земље америчких федералних и државних агенција заједно са приватним фармерима. Они обављају све могуће акције за њихов узгој и увођење у дивљину.

Овај комплекс догађаја почео је да се одржава 80-их година прошлог века, са појавом опасности од потпуног нестанка америчких ласица у природи. Тада су зоолошки научници одлучили да повећају своју популацију тако што су се узгајали у заточеништву и даље их навикавали на живот у природним условима, а затим их враћали у дивљину. Овај експеримент је дао своје плодове, а већ 2007. године број појединаца је премашио 600 јединица, док је за узгој у условима научног и зоолошког центра узето само 18 јединица животиња различитог пола. Познато је да је у 2013. години у дивљини живјело око 1200 јединки. Ипак, ова врста остаје наведена у Црвеној књизи. Дакле, до данас се ради на даљем повећању броја ласица, све док не могу самостално постојати и преживјети у дивљини.

За исте људе, у овом случају, фармери носе на себе добробит, једући злонамјерне преријске псе, помажући тиме контролирати своју популацију. Потоњи су посебно опасни за стоку, јер су носиоци разних инфекција, од којих је једна бубонска куга. Дакле, штета - велики број јазбина и тунелских система који припадају псима и паса, често изазивају повреде стоке, а сада и онда падају у њих.

Погледајте видео: Calling All Cars: The Bad Man Flat-Nosed Pliers Skeleton in the Desert (Јануар 2020).