Степпе харриер - опис, станиште, занимљивости

Степпе Харриер је ретка врста птица грабљивица из породице Хавк, из реда Хавк.

Изглед

Мужјаци имају лагани леђни дио и тамна рамена, образе и обрве сиве или бијеле боје. Перје је углавном светло сиво или потпуно бело. Крила су дуга, али уска и са зашиљеним крајевима, понекад су пепељаста или бела са светлим ивицама.

На стомаку, већина тела има сиво перје. Надхвосте је представио светле боје. Има браон или браон кратки, закривљени кљун. Шапе и ретина ока жуте боје. Дужина тела без главе је 45-47 цм, а тежина је око 330 грама.

Женке се мало разликују од мужјака, пре свега - перја. Дакле, горњи дио је тамне боје, а врат и глава имају врло разнобојну схему боја. Спољни део крила је такође таман, са црвенкастом завршном обрадом. На лицу има белу боју, нарочито близу очију.

Образи се не издвајају међу телима и имају исту тамносмеђу боју са смеђим нијансама. Надхвосте има беличасту нијансу, са различитим праменовима. На репу је неколико смеђих пера са црним пругама. Подлога је црвена или жута.

Доњи покривач беж, са тамним мрљама и пругама. Шареница је браон, ноге, као код мужјака, су жуте или црвене. Дужина тела је у просеку нешто дужа од дужине мужјака и износи 45-50 цм, а тежина је око 450 грама.

Хабитат

Ретка врста се најчешће налази у следећим областима:

  1. У степама југоисточне Европе, на југу Белорусије и на западном делу црноморске обале.
  2. На територији централне Азије, близу Алтаја и југозападних региона Трансбаикалије.
  3. На северу живе скоро свуда у близини Москве и суседних региона.
  4. Лети можете видети птице у Сибиру, недалеко од Санкт Петербурга и недалеко од Новосибирска и Иркутска.
  5. Они такође живе на југу Русије, на Криму, на Кавказу иу неким земљама Блиског истока.
  6. Понекад се неколико представника може видјети у сљедећим земљама: Казахстан, Данска, Финска, Латвија, Естонија.

Птице најчешће мигрирају у централне и јужне регије Индије, Бурме, Ирана, Ирака, Афганистана и сјеверне Африке. Постоје и одвојене породице које не мигрирају.

Начин живота

Врста се не насељава на мјестима гдје не постоји довољан извор воде, као ни на мјестима гдје постоји мањак глодаваца. Ако се населе у шумама, гнијезде се на пропланцима, или на мјестима густе вегетације, у близини грмова иу високој трави. Главна активност се одвија током дана.

Главна станишта степског мјесеца су степе и полу-пустиње, те стога и одговарајући начин живота. Понекад се насељавају иу шумским плантажама иу близини села.

Гнезда гнезда су на тлу, на ниским надморским висинама, као иу разним трском и испод грмља. Јаја се полажу између априла и почетка маја. Ова врста нестаје, а нема тачних података о броју њених представника, они могу варирати са сваком миграцијом.

Одрасли представници полако и глатко лете, а благо се љуљају у зраку. Глас ових птица није јако изражајан и сличан је звуцима и дрхтавим вриштим звуцима, који се претварају у честе вриштање.

Повер

Треба схватити да је ово птица грабљивица и лови не само покретне мете, већ и сва жива бића која седе на земљи. Као и код већине чланова породице, главно јело за овог предатора јесу мали глодавци, гуштери и мање птице са пилићима.

Основна дијета:

  • мишеви, хрчци;
  • гопери и ровке;
  • кукци, препелице;
  • ларкс, сандпиперс;
  • мали црни тетријеб, пилићи.

Становници Алтаи територије, поред ових јела, не презиру велике инсекте, укључујући скакавце, скакавце, вретенца и кукце.

Ловишта ове птице имају ограничен радијус и обично се налазе недалеко од гнезда, јер се лет након плијена одвија на малој висини и само дуж одређене руте. Процес лова је сличан лову многих њихових рођака, примећујући жртву, харриер се оштро спушта и отвара свој широк реп непосредно пре слетања.

Репродукција и дуговечност


Сезона размножавања почиње у пролеће. Током овог периода, мужјаци покушавају да се покажу на сваки начин пред женкама, могу се нагло подигнути, а затим нагло пасти и завртети. Такво "флертовање" не може без гласних крикова и узвикивања током прилаза гнезду.

Гнезда имају релативно малу површину покривања и плитко легло, а имају и веома једноставну структуру. Обично представља стандардну рупу омеђену сувим гранама и травом. Једно јаје не прелази шест комада.

Јаја имају бијелу љуску, понекад с малим шареницама. Женке их извлаче саме за мјесец дана. Породица током овог периода садржи мушкарца, свима доноси храну у гнијездо, а након неког времена и сама жена почиње ловити и сама храни дјецу.

Гнезда се обично излежу између јуна и јула. Почињу да лете за 2-3 недеље након што су се излегли.

У природним условима, степски харриер не живи дуже од 20 година.

Прикажи статус

Главна пријетња мјесецу је степски орао. Али чак и стадо таквих непријатеља неће довести до снажног смањења броја врста. Лов је много већа пријетња са овог становишта. Ова врста појављује се у Црвеној књизи многих земаља у којима живи. У неким областима је такође угрожено орање земљишта и испаша стоке, кошење поља и ливада, крчење шума, одводњавање водних тијела. Приближан број живих представника данас не износи више од 40 хиљада. Али ова цифра је далеко од тачне, у Русији нема података о броју ових птица уопште.