Еуропеан Минк - опис, станиште, начин живота

Европска врста куне припада породици ласица. Према спољним карактеристикама, ова животиња је веома слична ферету или колони, а по димензијама и општој структури тела је веома слична другим малим животињама које припадају Куниму. Одрасли мужјак има дужину тела од око 30-45 цм, са просечном дужином репа од 12-16 цм.

Изглед

Та тијела су издужена, ноге су кратке. Између прстију су пливачке мембране. На задњим ногама су веома добро развијене. Глава представника врсте је средње величине, њушка је помало глупа. Уши су широке, али истовремено ниске. Дужина репа не прелази дужину тела европске куне.

У зимском периоду тијело је прекривено густом и густом крзном. Свилен је на додир, лијепо сјаји на сунцу. Али у исто време њихов зимски капут је кратак. Пошто животиња већину свог времена проводи у близини воде, то је утицало на структуру његовог крзна. Подпусх су добро развијени, дебели. На врху расте густа коса која сија на сунцу. Скоро читава површина тела животиње је исте густине коже. Али на репу и шапама вуна није пахуљаста.

Зими крзно има претежно тамносмеђу боју. Али неке минке постају смеђе или скоро црне. Љети крзно постаје још краће, рјеђе и мање сјајно. Боја остаје скоро иста, али добија црвенкасту нијансу и мало се осветљава.

Цијело тијело ових животиња има једноличну боју. Али на уснама и бради постоје беле трагове. Бијеле точке различитих облика могу бити на грудима или врату.

Хабитат

Пошта свих представника ове врсте живи на територији Русије, али само у европском дијелу земље. Понекад се ове животиње могу наћи иу близини притока Об.

Појава појединаца који живе на различитим територијама је скоро иста. Понекад животиње могу имати мало различите величине, нијансе боје и својства вуне.

Данас постоји неколико подврста европске куне. То су северни, централни руски, али и централноевропски. Постоји још једна подврста - северна кавкаска куна.

У последњих неколико година, бројност врста је веома ниска. Истовремено, он се стално смањује. Раније је ова животиња могла да се види свуда на територији тог подручја. Данас је то велика ријеткост. Животиње преферирају да се сместе у најповољније услове за себе. Ниска густина насељености подручја, као и смањење броја, посљедица је чињенице да је недавно дошло до премјештања представника ове врсте од стране америчке куне. Осим тога, многи резервоари пресушују, а остатак постаје непогодан за живот ове животиње.

По правилу, минке преферирају да се населе у близини шумских река и потока, који се зими не смрзавају у потпуности. За куну није битна дубина резервоара. Европске врсте не воле да се населе у великим акумулацијама, што није случај са америчким. Они такође избегавају територије у којима се налазе људска насеља у близини.

За куну је веома важно да зими буде Пуддленики, одакле добијају храну за себе. Они се не простиру по цијелој територији из неколико разлога: дуж обале се осјећају несигурно ако је терен оптерећен, преплављен или обрастао грмљем на њему. Не насељавају се тамо где се замрзава рибњак. Ове животиње живе углавном у близини обале, чак иу потрази за храном, не прелазе се даље од 100 м од акумулације, а једна се креће територијом не већом од 2-3 км. Њено станиште зависи од тога да ли може наћи довољно хране.

Начин живота


Минк склониште је рупа. Сами их опремају, али понекад се могу населити у јазбинама пандура. Станови куне могу бити неколико. Ово је једна константа и неколико привремених.

Трајна јазбина је легло. Животиње их организују на обали резервоара на прилично сувом месту. Типично, ове минк су испод корена дрвета и близу воде. Минкси праве 1-2 улаза у своје трајне јазбине. Ако је обала веома стрма, улаз може бити под водом.

Дужина удара је 1-1,5 м. Затим постоји комора за гнијежђење релативно мале величине. Животиња га је обложила травом и птицама. Поред ове велике рупе у станишту, животиња прави још неколико склоништа за себе. Могу бити испод корена великих стабала или у шупљини палог дрвета. Минк бира место. Где се може сакрити од непријатеља.

Шта јести?

Исхрана ових животиња је различита. Они су грабежљивци, па се храна тражи у води и на обалном подручју. У зависности од годишњег доба, приноса и разноликости фауне у овом подручју.

Зими се европски стандард храни углавном малим глодавцима, жабама и рибама. Ако је храна довољна, животиња га складишти. У топлој сезони, ове животиње могу ловити у било које доба дана. Али најчешће траже плијен ноћу, у зору или на заласку сунца.

Ове животиње су посебно активне два пута годишње. Први пут је у пролеће, када почиње сезона парења видре. У јесен, млади људи се насељавају, животиње траже повољније подручје за живот.

Скоро цијело вријеме живе на обали, а зими након формирања Пустодерица крећу се уз њих. Ове животиње пливају веома добро, могу ронити и не излазе на површину 2 минута. Минкс се може попети на дрво, али то чини када се појави опасност.

Будући да кост обицно живи врло тајно, тешко је видјети је у природи. Рибари сусрећу ову животињу рано ујутро.

На карактеристичним стазама може се видети чињеница да живи на обали. Слични су онима који излазе из ласице, али су заобљенији и већи. Минк ноге ставља мало шире од ласице.

Током дана, ове животиње могу да ходају на другачијој удаљености. У љето и јесен је до 500 м., А зими - до 200 м. Такођер је могуће разликовати стазе минк од трагова ласице и чињеницом да је њен ток врло напоран.

Бреединг


Период репродукције куне пада на другу половину априла. Трајање трудноће је око 1,5 месеца. Одједном се рађа 3-7 младунаца. Рођени су мали, очи су им затворене. Женка их храни 2 мјесеца млијеком, али када су стари око мјесец дана, почиње их навикавати на редовну храну. Деца брзо расту. Већ у јулу, бирају се из мајчине куне, а месец дана касније могу да добију сопствену храну.

У јесен, млади се распршују, почињу да живе самостално. Они сами проналазе територију дуж обале, копају рупе. Период ваљања траје од пролећа до ране зиме.

Непријатељи

Најопаснији непријатељ за представнике ове врсте у природи је видра. Ако видра жели да се насели на територији минке, може је однети или убити. Такође, такмичење за њих су амерички минк и шумски феррети.

Раније је ова животиња сматрана извором вриједног крзна, али данас их је врло мало. Данас је то ретка животиња, немогуће их је ловити.