Мородунка - опис, станиште, занимљивости

Мородунка је птица која је укључена у породицу шљуке, одреда цхарадрииформес. Њена браћа у породици су: велики цурлев, хербалист, данди, турухтан, цхернисх, дунлин.

Величина птице је у просјеку 26 цм, а дуљина отворених крила је до 45 центиметара, изгледа као пијесак. Тежак је 60-125 грама, мало више од врабаца.

Дуг кљун, закривљен према горе и величине две главе, црне боје, приметно је истакнут. Тако се по изгледу разликује од својих колега. Боја птице је досадна, слична остатку шљуке. Леђа и крила су браон или тамно браон боје. Трбух је често бијеле боје, понекад са смеђом или смеђом нијансом. Реп је сив. Перје на врху крила и реп је много тамније, смеђе, још ближе црној.

Мородунка има дуге шапе жуте боје, крајеви су црни, на површини тарзуса су плоче. Постоје мембране које су израженије између средњег и вањског прста. Врат је просечан, реп је извучен и изгледа веома лепо током лета птице. Бригхт еиебровс.

Нема разлике у боји између мушког и женског. Лети птице на леђима имају двије црне пруге, које нестају након пролијевања. Зими су боје монотоне, скоро исте као и љети. Перје нема свијетле боје. Само излегли пилић има лукаву „одећу“, сличну носачу, али жућкасту или смеђу боју. Малолетници на врху имају тамнију боју - браон, крајеви пера или црвене боје окер боје. Птица је веома брза, може драматично да промени путању кретања.

Повер

Загрузка...

Хране се углавном храном за животиње. Могу јести камење, али птице их требају само да би побољшале мљевење и пробаву хране у желуцу. Они једу инсекте, на пример, корњаче (водене кукце). Такође волим да једем ларве. Од водених становника се хране раковима, мекушцима, раковима, пауцима и црвима, могу их тражити иу земљи. Када птице једу, скупљају се у великом броју. Постаните шапе у води, гдје је плитко, и ухватите жртву. Кљун се спушта у рибњак под углом и води од једне до друге стране. Осим хране животињског поријекла, користе и алге и сјеменке. Када мородунк ухвати довољно велику жртву, она је испере у води и онда је поједе. На копну, тражећи храну, пробијајући песак до дужине кљуна.

Бреединг

Загрузка...

Мородунки стиже у пролеће (април-мај) до гнезда за сезону парења. Ко нема пар - у овом тренутку се формира. Птице су моногамне, али се парови ретко збрајају за живот. Често након неколико година птице мењају партнера.

У пролеће су Мородуни гласно урлали, али то не значи да од њих увек има много буке. Само током сезоне парења, све врсте птица су узбуђене и понашају се гласно. Мушкарац, позивајући женку, стоји на обали акумулације, подиже реп, дрхти тело и крила, док кљун није отворен.

Крилца су веома мирна, лако се слажу са другим врстама птица. Гнијезди се на земљи, копајући мале рупе дубине око три центиметра и мање од десет. Обложени су лишћем, маховином, трском, гранама, кором дрвета, траве и другим шумским остацима. Потражите места где ће гнезда бити невидљива. Обично се скривају у земаљској вегетацији. Можете стајати неколико центиметара од гнезда и не примијетити га и птицу која је тамо.

У мају и јуну полагање јаја је завршено. Пари се појављују од два до пет јаја, једно легло. Само када се зидање изгуби, женка може поново полагати јаја. Имају облик крушке, боје од окер до браон или сиве са смеђим пјегама. Излежу их један по један, мушкарац сједи чак и више од женке. Траје око три недеље, а затим се појављују пилићи. У почетку, потомство је веома беспомоћно. Раст је брз, тако да им родитељи морају донијети много хране. Женка води пилиће у воду, гдје ће бити невидљиви предаторима и сигурна. Тамо науче да пливају, могу да роне или пливају на удаљености од опасности. Почните да летите око три недеље. То се дешава у року од два мјесеца, након чега пилићи постају независни.

Хабитат


Станиште - источна Европа, шумска тундра и шумска зона. У Сибиру постоји и Мородун. Насељава се тамо гдје постоји велика количина вегетације. Већина птица се може наћи на северној страни шуме. Воли да се настањује дуж ријека, језера и мочварних обала разних акумулација, гдје се налазе наноси наноса, поплавне ливаде. Често се налазе у малим локвама, које се формирају на обалама акумулација. Одаберите подручје око језера, тако да има мјеста без траве, блатна, с муљем или тресетом.

Ретко седите на дрвеће, ако седите, затим на грмље врбе. Они могу да живе далеко од река и мора, али то није уобичајено. То је птица селица.

За зиму, у јулу - крај септембра, лети у Азију, Африку, Аустралију. Живи тамо на морским обалама.

Претња смрћу

Гнезда се уништавају када велики број стоке на пашњацима, ријекама излази из банака. Друге птице могу уништити мјеста за гнијежђење. У периоду брака, понашају се немирно и бучно, што може бити и опасно. Птица није уплашена, одлетјет ће на сигурну удаљеност и сјести на запреку, проматрати.

Занимљиве чињенице

Загрузка...

Постоји неколико занимљивих чињеница о животу мородунока:

  1. Они су "пријатељи" са другим птицама, на местима где се гнијезде често налазе заједно са лапвингом, торбом за чување, ланцем-неттер, фифи.
  2. Глас је као цурлев, али мекши. Звуци се састоје од два до пет слогова. Када се птица уплаши, она објављује: "након свега, на крају крајева." Песма мушког током периода парења: "Кррууу-Крррууу", ови звуци су прилично гласни. Он објављује да лети ниско изнад земље, погнуте главе и раширених крила.
  3. У Русији и Белорусији уврштени у Црвену књигу.

Видео: Мородунка (Ксенус цинереус)

Загрузка...

Загрузка...

Популарне Категорије

Загрузка...