Марсупиал Антеатер - опис, станиште, начин живота

Међу егзотичним животињама, марсупијални мравињак је један од најзанимљивијих. Ова слатка мала животиња може да једе неколико хиљада термита и мрава за 24 сата. Отуда и његово име - марсупијални мравојед. Али овај представник истоимене породице има и друго име - намбат. Марсупијални антеатер припада сисарима, а први пут га је описао енглески зоолог Георге Роберт Ватерхоусе. То се догодило 1836. године, када је научник проучавао јединствену фауну далеког аустралијског континента.

Област дистрибуције

До колонизације Аустралије од стране Европљана, намбат је био веома чест на континенту. Његова насеља била су чешћа у јужним и западним деловима Аустралије, све до обала Индијског океана. А на северу континента станишта овог шареног тупастог предатора се проширила далеко, досегнувши југозападне регионе. Али имигранти из Европе су довели домаће животиње, као и лисице, на копно. Све ово је имало значајан утицај на смањење броја тоболчара. Истовремено, смањени су квадрати на којима је животиња могла лако да живи.

Ових дана, намбат се налази само у западној Аустралији. Данас га претежно насељавају еукалиптусне шуме, као и мјеста на којима доминира суха шумска шума. Занимљиво је да марсупијални мравари савршено коегзистирају са коалама, дијелећи с њима једно станиште.

Спољне карактеристике

Као што је раније поменуто, намбат је мали по величини: на пример, тежина чак и релативно великих појединаца не прелази 500 грама. А мушкарци су много више представници супротног пола. Али са тако скромним димензијама, овај мали предатор има веома оригиналну боју светлих попречних пруга. Ова особина разликује животињу и чини је најатрактивнијом од цијеле аустралијске фауне.

Али не само необично бојење наглашава намбатус, животиња има још неколико незаборавних карактеристика. Прво, то је језик који достиже дужину до 10 центиметара. Врло је сличан црву. Због посебне структуре овог тијела, мравињак успјешно лови без осјећаја недостатка хране.

Друга карактеристична особина Намбатаса је његов луксузни, врло грмасти реп. Код одрасле животиње, она достиже неколико десетина центиметара дужине, што чини скоро 2/3 дужине целог тела животиње.

Њушка мравињака је веома лепа. Лагано је издужен и шиљаст. Уста предатора су мала, у којима има око педесет асиметричних слабих зуба, што у принципу не омета животињу да успешно лови.

Треба рећи и за још једну анатомску особитост тупуљастог мрава, што га чини повезаним с армадилосом и другим дугорочним представницима аустралијске фауне. Ово тврдо непце је релативно веће од других сисара.

Из карактеристика сексуалне структуре, вреди обратити пажњу на чињеницу да женка марсупијалних мрава има четири папиле. Истина, она нема торбу за легло. Ово тело замењује млечно поље ограничено ивицама коврчаве вуне. Предњи удови намбата су петопрсти, са оштрим канџама, који омогућавају стабилан ослонац. Стражње ноге предатора су четири прста.

И на крају описа изгледа ове слатке мале животиње желим да останем мало више на бојању. Траке на телу животиње су лаке, углавном беле и крем тонове, а на стомаку преовлађују жуте или окер боје.

Какав живот води намбат?

За разлику од многих сисара, марсупијални антеатер је више склон индивидуалном обрасцу свог постојања. Сваки појединац има своју парцелу, чија површина понекад досеже и до 150 хектара или више. Ова територија је снабдевач храном предатора. Генерално, Намбат воли да живи у топлини и удобности. Покушавајући себи створити угодне животне услове, животиња у својој рупи или шупљини вуче много сувог лишћа и меке траве. У таквим условима, он се довољно наспава, а ујутро иде на извлачење резерви.

Дневна активност предатора у великој мери зависи од температуре околине. Пошто се у лето, када се земља загреје, сви инсекти сакрију дубоко у земљу, намбат је почео ловити са изласком сунца. У зимском периоду животиња је активна све циклуса светлости све до мрака. Али таква изведба је типичнија за жене, а мушкарци су задовољни ловом, који траје не више од 4 сата. Остатак времена, представници јачег секса више воле да проводе у угодној кунти.

Занимљива чињеница! Научници су открили да мравињак за спавање више личи на стање анабиозе. Због чињенице да животиња дословно "пада" у хибернацију, често постаје плијен већих грабљиваца. Било је чак и трагичних случајева када су људи спалили мртва стабла заједно са малим животињама које су у њему заспале.

Али када је намбат у стању будности, он се спретно одмакне од било какве опасности, спретно се пење на дрвеће. Занимљиво је да ако ухватите животињу, она не показује агресију и не уједа. Мрављач изражава своје незадовољство звиждањем или некаквим гунђањем. Многи љубитељи ретких животиња укроћују ове слатке животиње. Мучкарац живи у заточеништву релативно дуго - до 6 година. А у дивљини, његов живот је много краћи.

Диет

Мучкарски антеатер се сматра једином животињом те врсте, која преферира јести друштвене инсекте. Углавном су то термити. Други представници бескичмењака понекад случајно упадају у његову исхрану. Постоје информације да у дану намбат може појести и до 20 хиљада инсеката, што је око 10% од телесне тежине предатора. Најтежа ствар за храну долази зими, јер термити иду дубоко у земљу. Слабе канџе не дозвољавају предатору да открије термите. С друге стране, када су инсекти изван својих домова, пилићи их лако добијају својим специфичним језиком.

Успешно трагати за инсектима, животиња помаже његовом фином смислу. Намбат у потпуности прогута свој плијен, а да се уопће не труди жвакати тврду цхитиноус шкољку која покрива термите.

Занимљива чињеница! Не само зоолози, већ чак и повремени сведоци оброка марсупијалних мрава, тврде да животиња губи будност док једе. Неки очевици његове вечере чак су покушали да узму животињу у његовим наручјима и да га ударе. Против таквих манифестација осећања, мравојед није изразио ни најмање незадовољство.

Сезона парења и потомство

Иако се време парења у мравињама појављује крајем децембра, у септембру мушкарци почињу да развијају сексуалну тајну која привлачи женку. Све ово време, мужјаци су веома активни, одлазећи у потрагу за девојком, склони су да оставе своју тајну на сваком грму и дрвету. Али када се састанак одржи, његово трајање не траје више од два дана.

Ако је датум брака окруњен успехом, то јест, долази до оплодње, онда ће за само две недеље женка произвести потомство. Новородјена беба намбатов је врло беспомоћна први пут. Рођени су потпуно голи, а више као мали црв који није већи од 1 цм, а дјеца сами проналазе брадавице мајке, чврсто се држећи за њих. У таквом суспендованом стању, млади живе око четири мјесеца. У том периоду њихов раст достиже већ око пет центиметара. У овом узрасту, женка оставља младунце у својој рупи и посећује их само ноћу. Намбате су спремне за самосталан живот у доби од девет мјесеци, ау другој години живота, потомци постижу нормалну сексуалну зрелост.

Нумбер оф

Као што је већ напоменуто на почетку овог материјала, популација тупана је на рубу изумирања. Посебно оштра криза забележена је крајем седамдесетих година двадесетог века. Научници сматрају да је смањење броја ових представника ријетке фауне Аустралије највише повезано с агресивном људском активношћу, што је увелике промијенило станиште тих малих животиња. Тренутно је намбат, као угрожена врста, укључен у Црвену књигу.

Видео: марсупиал (Антеатер) (Мирмецобиус фасциатус)

Погледајте видео: Коала травоядное сумчатое, обитающее в Австралии. Единственный представитель семейства Коаловые (Јануар 2020).