Урагус - опис, станиште, занимљиве чињенице

Птица Урагус припада породици Финцх. Врста припада роду леће. Урагус је по изгледу сличан овим птицама, као и зубима. За то их популарно називају дугокрвни зеко.

Изглед

Ове птице су скоро исте величине као врабац. Њихова телесна тежина је 16-21 г. Дужина тела хурикуса достиже 20 цм, што је последица чињенице да птица има дугачак реп. Распон крила ове мале птице је око 24 цм.

Ове птице се лако разликују од других. Ово посебно важи за мушкарце. Имају сјајно перје. Посебно се истичу зими на снегу. На глави и врату перје је црвенкасте боје. Реп и крила контрастирају перје у комбинацији црне и бијеле. На грудима и на глави Урагуса видљиве су мале сребрне мрље.

Чињеница! Што је мушкарац старији, он постаје светлији.

Код жена, перје није тако сјајно. Њихово тело је прекривено сивим перјем. Понекад постоје црвенкасте и црне мрље. Младе особе оба пола имају исто перје. Кљун ових птица је жућкасто-браон. Има малу величину. Карактеристична карактеристика појаве хуррицуса је велики реп, који користе за контролу лета.

Повер

Урагус се храни углавном биљном храном. То су семена лана, коприве и других биљака које расту у станишту птице. Кљун птице је толико мали да не може да једе ни велика семена. Мора да изгледа само мало. Доносе разне мале инсекте својим пилићима у гнијездо. Понекад их укључе у исхрану.

Хабитат

Много ових птица живи у Азији. Они се могу видети у земљама као што су Кина, Кореја, Монголија, итд. Урагус такође живи у јужном Сибиру. У последњих неколико година, станиште ове врсте се донекле померило. Испуњавају се у регионима који се налазе на западу у односу на њихово уобичајено станиште. Понекад прелазе ка западу Европе.

Они не одлазе за зимовање, али припадају лутајућим птицама. Они остају на мјесту само када граде гнијездо, инкубирају се и хране своје потомство. Гнијездо које изграђују је обично у грму. Лутају у малим групама, понекад у паровима. Најчешће лете од мјеста до мјеста дуж долине ријеке или жељезнице.

Подврсте

Постоје 3 подврсте ових птица. Сваки од њих живи у одређеном подручју. Оне се међусобно разликују по својој величини.

  1. Урагус обични. Представници ове подврсте живе у источним регионима Русије. Ово је најчешћа подврста. Урагус - највећи у поређењу са другим. Дужина репа је око 9 цм, а крила до 8 цм.
  2. Уссури. Можете га срести на територији региона Амура, као иу сливу Уссура. Ова подврста је средње величине. Оне су нешто мање од уобичајеног и јапанског хуррицуса. Дужина репа и крила су исте - око 7 цм или мало више.
  3. Јапанесе Станиште подврста је Јапан и Сахалин. Понекад се могу наћи и на Курилским острвима. Ове птице су најмање. Дужина репа је око 8 цм, а крила достижу дужину од 6-6,4 цм.

Родне разлике

За овај тип карактеристичне сексуалне деформације. Мужјак се може видети у јарким бојама, док женке имају сиво перје. На њему има врло мало светлих мрља. Али у раним годинама боја је иста за све. Мужјаци постају светлији само до старости од 3 месеца. Ако птицу држите код куће, мужјак може изгубити сву своју дивну боју. Након молтинга често расте исто сиво перје, као код женки.

Садржај

Ове птице су прилично мирне и пријатељске, лепо певају. Зато их многи држе код куће. Понекад једна птица живи у кавезу. Неки их држе у паровима.

Цаге
За почетак хуррицуса код куће, потребно је припремити кавез дуг најмање 80 цм и готово једнак ширини. Препоручује се да се инсталира на таквом месту да се птица природно осветли. Кавез треба да буде са вертикалним шипкама. У њега треба ставити неколико ступова са дрвеним кора, на којима птица може изоштрити своје канџе.
За жене је потребно направити нешто попут куће која може послужити као склониште за њу. Она ће је користити током периода гнијежђења. Требала би имати мјесто гдје се може сакрити од мушког, јер се може понашати агресивно. Осим тога, потребно је организовати мјесто за купање.

Феединг
Пошто се птице у природи хране житарицама и сјеменкама, храњење њима није тешко. Уобичајена мјешавина за канаринке, која садржи сјеменке бокова, маслачак и друга дивља биља, је сасвим прикладна. Осим тога, препоручује се да им се дају бобице, зеленило. А када птице гнезде, треба им дати инсекте. Будући да је њихов кљун мали, храну треба разбити. Морају што чешће мијењати воду.

Бреединг


Када се држе у кавезу, ове птице могу да производе и потомство. Женка полаже око 4 јаја плавкасте боје. Период инкубације је око 2 недеље. Родитељи брину о пилићима око 20 дана.

Занимљиве чињенице

  1. Птице се добро прилагоде садржају у кавезу. Само брига за првих неколико дана.
  2. Мирољубиво се понашају само са представницима своје врсте. А са осталим птицама, они се чак могу упустити у борбу. Стога их треба држати одвојено.
  3. Са почетком периода гнијежђења, мушкарац је обично склон да покаже агресију. Према томе, женка би требала имати сигурно склониште.
  4. Ове птице могу брзо да добију на тежини. Зато је потребно мало по мало хранити их.

Сингинг

Угарус пева сасвим мелодично. То је оно што привлачи љубитеље птица. Урагусово певање је прилично монотоно, али су у стању да реплицирају звукове које друге птице емитују. Певање мужјака је лепше, могу правити трилове.

Видео: Ураган (Царподацус сибирицус)