Шумски волухар - опис, станиште, начин живота

Шумска волухарица је мали глодавац из подфамилије волухарица. Мале величине и боје чине да изгледају као мишеви. Они су важан дио прехрамбеног ланца, јер су укључени у исхрану многих грабежљивих животиња.

Општи опис изгледа

Загрузка...

Полутка шуме има заобљено тијело дужине 8-10 цм, дужине репа од 3-6 цм, а очи и ушне шкољке су мале и скривене међу дебелом вуном. Боја коже на леђима има хрђаву нијансу, док је стомак обојен светлим бојама. У хладној сезони, животиње прерастају дебели слој смеђе вуне. Већина врста волухарица немају моларне корене, али их имају шумске волухарице.

Као и други глодавци, осетљиви бркови (вибриссае) расту на њушци волухарица, што им помаже да сагледају промене у окружењу и оријентишу се у простору. Шапе су упорне и имају 4 прста. Реп вола је прекривен кратком косом, тако да изгледа танко у односу на тело.

Начин живота и исхрана

Шумске волухарице насељавају огромну територију Северне Америке и Евроазије. Као што и само име каже, за насеље животиње више воле шуме, и листопадне и црногоричне. Волови живе у прилично различитим климатским условима, који се јављају у шумској тундри иу планинама на надморској висини од 3000 м.

Већину времена проводи на отвореном, тражећи храну. Ови глодари имају јасно успостављен систем рада и одмора. Укупна волухарица има 8 фаза активности, од којих свака траје 60 минута. За то време, волухарица проналази нешто јестиво, а затим се одмара тачно у исто време.

Шумска волухарица се бира напољу у сумрак када је најтеже детектовати. Брзо се пење и трчи, а при најмањој претњи животиња се скрива у најближем грму.

Упркос активном начину живота, волухарице су опрезне и понашају се врло тајно у присуству већих животиња. Своје домове чине у јазбинама ископаним у шуми или маховини. Заклоњене су и грмљем и коријењем дрвећа. Волови су научили да се пењу по деблима и ниским гранама добро. Неки појединци чак живе у празним удубљењима и гнијездима птица.

Упркос способности да копају рупе, волухарице то раде с невољкошћу, често преферирајући да заузму постојеће рупе и рупе у земљи. Од насељене рупе у близини волухарица, положено је неколико сталних путева до мјеста храњења. Зими се ове руте претварају у тунеле испод слоја снијега. Да би се прокопали снежни нанос, воловица брзо покреће шапама и главом од једне до друге стране.

Основа исхране је биљна храна. За разлику од многих других глодара, не једу инсекте. У лето, поред траве и лишајева, волухарице једу гљиве и бобице. У оштрим зимским условима, животиње допуњују храну кора и младог дрвећа. Зими праве огромне залихе семена, чија тежина може достићи пола килограма по животињи.

Омиљена деликатеса волухарица су различита семена зељастих биљака, као и жира. Ако животиња није јела орах, онда га поуздано копа и памти место блага. Воле се може вратити тамо и покупити леви жир

Активна репродукција

Животиње воле да живе у самоћи, спајајући се у паровима за време хладног времена и током парења. У периоду трудноће и репродукције, жене се понашају агресивно према својим рођацима који су продрли на њену територију.

Шумске волухарице имају много природних непријатеља који би давно уништили ову врсту, ако не и јединствену способност размножавања глодаваца. Током године, женка се рађа 4 пута, производећи до 40 младунаца за то време. Трудноћа траје само 20 дана. Млади изгледају слепи и без длаке, њихова тежина је само 1-10 г. Дванаестог дана отварају очи, а два дана касније први пут напуштају рупу. До краја првог месеца живота, шумске волухарице су спремне да воде самосталан живот и да учествују у узгоју.

Упркос таквој стопи репродукције, волухарице нису надјачале шуме из једног једноставног разлога: њихов животни век је годину и по. У лабораторијским условима овај индикатор је нешто виши, јер дивље волухарије прерано пропадају због предатора. Али то не негира чињеницу да њихов организам има високу стопу старења, а за годину и по дана шумске волухарице пролазе кроз главне животне фазе.

Очување форме

Због активне репродукције и способности прилагођавања условима околине, волухарице су бројне врсте и нису на ивици изумирања. Највећа густина броја животиња досеже у листопадним шумама Европе.

Људи не користе волухарице за разне гране. Међутим, многи од ових животиња плијењују се, јер они кваре храну у складиштима и оштећују култивисане биљке. Поред тога, шумске волухарице су носиоци бројних опасних болести, укључујући и крпељни енцефалитис и хеморагичну грозницу.

Цаптивити

Шумске волунке привлаче многе људе својим изгледом, па не чуди што се те животиње често држе у стану као кућни љубимци. Волес толерише домаћи садржај и не показује агресију према људима. Животиње се лако укроте, а ускоро се могу и пеглати, па чак и посадити на длан. Међутим, мора се осигурати да полутка не побегне. Она је у стању да продре у тешко доступну празнину и веома је тешко вратити је назад.

За храњење шумског волухара код куће, можете користити разне семене и житарице, орашасте плодове. Иако глодавац не једе месо у природи, неће се одрећи неколико куваних комада пилетине. Волеви зуба расту цео свој живот, и морају да се мељу. Стога је важно осигурати да исхрана животиње буде довољно чврсте хране.

Видео: шумски воле (Цлетхриономис)

Загрузка...

Популарне Категорије

Загрузка...