Гиббон ​​- опис, станиште, начин живота

Гибон је мајмун средње величине. Постоје многе предрасуде које посебно утичу на ову врсту примата. Када особа чује о гибону, један нехотице замишља ружну велику особу. У ствари, представници породице се разликују по свом изгледу, што се дотиче. У овом чланку ћемо проучити све што утиче на породицу о којој се расправља. На основу добијених информација можете дати своје мишљење. Успут, има доста гибона, око 13 врста.

Десцриптион

  1. По боји, представници породице су веома различити. Неке су пигментисане у чистој црној боји, друге су обојене тамно, ближе смеђој. Други пак у својим бојама имају сиве нијансе. Доњи удови су обојени, често бијели. Њушка је црна, на њој су светле мрље. Длака је дебела, импрегнирана у подножју, захваљујући којој се примати поуздано штите од лоших временских услова.
  2. Горњи удови су јаки, снажни и прилично издужени. Тело је запечаћено, али у исто време танко. Нема репа. Вецина зивота представљених појединаца налази се на брду, као да седи на дрвецу, ретко пада. На ово су изоштрени удови које примати вјешто држе, држећи се и љуљајући се по гранама. На длановима од пет прстију.
  3. Њушка је ћелава, коса недостаје, може се видети кожа. Пигментирана је црном бојом, а на бочним дијеловима су лагане (готово увијек бјелкасте) длаке. Очи се налазе једна поред друге, шаренице су браонкасте боје. Захваљујући бинокуларном виду, особе о којима се расправља су лако оријентисане у густим шикарама и крунама дрвећа.

Начин живота

  1. Ово не значи да је основна исхрана богата и разнолика. Примати воле да једу храну биљног порекла. Више воле сочно, меко и свеже лишће. Припремите јела са орашастим плодовима, пупољцима, другим укусним воћним и воћним воћем. Веома воле рамбутане и банане. Међутим, међу разноликим гибонима постоје они који леже на птичјим јајима. Неки од њих могу напасти мале пилиће и сломити гнијезда. Они такође укључују у свакодневни мени разних инсеката.
  2. Посебност ове врсте примата је немогућност коришћења воде. Они, на пример, не упијају течност, као ни пси или мачке. Мајмуни размазу своје удове водом и онда их лижу. Ово обнавља равнотежу течности. Такође, ове животиње су веома покретне и енергичне. Они воле да се играју, да се понашају немирно и да се држе свих створења која живе у близини. Нарочито често гибони почињу комичну борбу.
  3. Примати овог типа брзо се навикавају на људе. Они ступају у контакт и изгледају мало наивни. Због тога често падају у замку криволоваца. Садржи гиббоне код куће. Плус примата је њихова мирољубива природа, бес се појављује ријетко и увијек у одређеној прилици. У стварању породичног избирљивог. Живе у малим групама, као иу паровима или у сјајној изолацији.
  4. У природном окружењу, животни вијек може бити око 23 године. Али постоје и дуговјечни примати. Постојао је запис када је Гибон имао 50 година. Појединци врста о којима се расправља ретко рађају потомство. Беба се роди једном у 3 године, понекад и мање. Храњење се врши млеком, родитељи не пуштају своје потомке у слободан живот све док му није 3 године.

Хабитат

  1. Прво ћемо утицати на зону дистрибуције. Представници породице преферирају да живе у Кини, њеном југозападном дијелу. Налазе се и на истоку у близини Малајског полуострва и Мјанмара. Неки појединци су пронађени у близини Суматре. Да би мајмуни у потпуности постојали, потребни су им одређени климатски услови. То могу бити тропи или сухе шуме. Животиње се пењу на 2.000 километара изнад нивоа мора.
  2. Нема посебних разлика у полу. У смислу димензионалних карактеристика, боје тела, понашања, дистрибуције, ови појединци су скоро идентични. Дешава се да су мужјаци нешто мањи од женки, али то је ретко, изузетак од правила.
  3. Животиње показују максималну активност током дана. Познате су по дугим горњим екстремитетима, који се паметно крећу од гране до гране. Кретање по земљи је минимално.

Салиент феатурес

  1. Дотичне особе имају задивљујуће карактеристике. Често формирају породичне групе. У већини случајева такве породице покушавају живјети на засебној територији. Таква породица прави посебне звукове да упозори своје рођаке и да је то њихова територија.
  2. Често се у таквој породици може састати од 2 до 7 особа. Такву групу формира женка са мушкарцем, а потом и потомство. Често је могуће приметити да чак и старије особе живе у таквој породици. Због чињенице да мајмуни живе на својој територији, сукоби се често јављају између сусједа. Примати се не боре, већ праве само опасне звукове и узимају позе.
  3. Такође треба посебно да кажемо како појединци у питању спавају. Такви мајмуни се пењу на дрво са највише листова. Док сване зора, животиње се пењу на врх стабла. На врхунцу почињу да певају. Такве акције могу трајати око 2 сата. И цела породица је укључена.
  4. Важно је напоменути да су појединци о којима се ради једини који су способни да производе мелодичне звукове. Они пројектују чисте тонове, баш као човек. У исто време, такве животиње нису посебно обучене за певање, таква способност се јавља од њиховог рођења.
  5. Примати могу лепо да певају јер имају посебну торбицу за грло. Он је онај који делује као резонатор звукова. Стога, када гибонови почињу са својим јутарњим напјевима, могу се чути стотинама метара. Такви мајмуни су заиста јединствени и јединствени.

Бреединг

  1. Када је у питању сезона парења, онда одређена сезона парења једноставно не постоји. Разматрани појединци су моногамни. Када такве животиње формирају пар, оне остају једна са другом током свог живота.
  2. Мужјаци достижу пубертет приближно у доби од 8 година. У овом тренутку, они покушавају наћи драгог из друге породице. Током полумесеца, он се брине за свог сапутника. Тада се формира комплетан пар. Треба напоменути да такви мајмуни веома пажљиво бирају партнера за себе. Они се придржавају личних преференција.
  3. Због тога је узгајање гибона у заточеништву изузетно тешко. Врло ријетко појединци могу створити пуноправног пара. У заробљеништву, појединци супротног пола се једноставно игноришу. Нажалост, ништа се не може учинити. Иначе, они могу створити и своју породицу и живјети пуноправном групом. Често родитељи остаре у таквој групи.
  4. Након парења, само једна беба се појављује у женки. Такви мајмуни репродукују потомство само 1 пут у 3 године. Сама трудноћа траје 7 мјесеци. Првих недеља након рођења беба се држи мајчиног стомака и никуда не напушта.
  5. Тада мужјак почиње да се труди да подигне потомство. До 2 године, младе животиње се и даље хране мајчиним млеком. Као што је раније поменуто, појединци сазревају на око 8 година. Занимљиво је да у дивљим животињама живи без проблема до 25 година. У заточеништву ова бројка се удвостручује.

У данашњем материјалу посматрали смо мајмуне који спадају у категорију средњих величина. Оне се одликују својим мирољубивим карактером, дакле контактирају са особом са великим успехом и чувају се код куће. Ови појединци воле да једу биљну храну, али током кризе могу да подстакну птичја гнезда. Они су чешћи у Кини, јер је за њих погодна локална клима. У величини готово идентична, обојена тамно.