Лешник - опис, станиште, занимљиве чињенице

Птица сјекира припада породици свих зеленила. Има веома необичан изглед. Представници ове врсте живе углавном у Арктичком океану. Понекад се ова птица зове ипатка. Живе на стенама и малим острвима у близини Камчатке и Сахалина.

Десцриптион

Ове птице су средње величине. Тело има дужину од око 38 цм и теже 580-800 г. Само иза очију птице, перје је жуто, а образи су обојени контрастно белим. База главе је такође бела. На ногама су мембране. Боја ногу је црвена. Млади појединци имају сиве шапе. Карактеристична особина птица ове врсте је оригинални наранџасти кљун. Он је велики и моћан, уски. Захваљујући њему, поглед је добио име. Нестлингс имају бијели трбух, а леђа су сивкаста. Лете перфектно, али у исто време је веома тешко за птицу да лети из воде. Да би то урадили, они убрзавају дуже време. Лешинари могу полетјети високо. Поред тога, они су сјајно роњење и пливање. Када трчите, ослоните се на прсте.

Повер

Пошто је птица релативно велика, потребна је одговарајућа количина хране. Главна дијета је риба и разни бескраљешњаци. Они добијају храну која је веома необична. Они роне и гањају своје жртве под водом. Њихова крила су распоређена тако да омогућавају да птица добро плива. У води се осећа још боље него у лету. У ваздуху, птица мора да уложи много више напора да остане на врху.

С друге стране, сјекирица често пада на друге, веће предаторе. То су вране, белоглави орлови, али и неки совообразни.

Хабитат

Представници врста обитавају у обалама Азије и Америке. Њихова гњездилишта налазе се у сјеверним дијеловима Тихог океана. Гнијезде се на саму јужну Калифорнију. Лако се могу видети у лову, када птице лебде изнад површине воде. Већина ових птица живи у Окхотском мору. Само овде има око неколико милиона. Поред тога, огромне колоније ових птица живе на острвима Иамски и Курил. Гнезде се у колонијама, бирајући за ову обалу океана.

Врсте

Најближи поглед је Атлантски ћорсокак. Али ове птице су мање и воде мало другачији начин живота. Представници ових сродних врста живе на различитим локалитетима. Близу да их видим у природи је немогуће.

Родне разлике


Лешинари који припадају и мушком и женском, изгледају потпуно исто. Ово се односи и на величину и боју птица.

Бреединг

Пубертет се јавља релативно касно. Одрасли постају стари само 3-4 године. Сезона парења почиње средином прољећа. У овом тренутку, мужјаци почињу да обраћају пажњу на женке. Почињу да ходају око њих и замахују крилима тако да могу да виде своју лепоту. Пар секира, једном формиран, обично се не распада током живота птица.

Обично преферирају гнијезде на стијенама. Истовремено, само мушки гради. Начин уређења гнијезда у овој врсти је такођер необичан. Не изврће га из природних материјала, као и многе друге птице, већ копају рупу у тресету уз помоћ великог кљуна и копају земљу из свог гнезда шапама. Будући да се на истој територији обично гнијезди толико појединаца, не изграђују ново гнијездо сваке године, већ се враћају на старо.

Када се копа минка, мужјак га подставља лишћем и травом. Женка полаже само 1 или 2 јаја. Њихови родитељи излазе. Овај период траје од једног до пола месеца. Првих неколико дана пилић не треба храну, а онда му родитељи донесу рибу. Они лете у лов око 5 пута дневно како би нахранили своје потомство. Фли мора бити прилично далеко, тако да птице покушавају сакупити више рибе у кљуну. У једном тренутку могу носити до 10 малих рибица. Пре него што пилић почне да живи самостално, може потрајати око 2 месеца. Понекад је тешко довести птицу у гнијездо. Они чекају галебове који живе у близини. Када виде да се сјекира лете са храном у кљуну, они је одузимају. Након тога, птица мора поново ићи у лов.

Занимљиве чињенице

  1. Ове птице могу да ухвате неколико малих рибица у свом великом кљуну у исто време. Један случај је примећен када је мужјак пренио 29 риба у гнијездо за своје потомство.
  2. У природи постоје веома велике колоније ових птица. На острву су научници рачунали око 12 квадратних километара око 100 хиљада пари. Острво се налази у Беринговом мору.
  3. Људи хватају ове птице. Они једу јаја и месо.

Видео: хатцхет (Фратерцула циррхата)