Заједнички фламинго - опис, станиште

Заједнички фламинго је прилично популарна птица из реда фламинга. Друго име ових особа је розе фламинго. Не ради се само о томе да је ова врста позната готово свима, већ је и роза фламинго најчешћа и истовремено велика разноликост. Ове птице су створене веома лепе, јединствене и елегантне индивидуе. У наставку доносимо детаљан опис ружичастог фламинга, као и неке занимљиве чињенице о тим птицама.

Фламинго изглед

Појава ових ружичастих птица није у стању да прође незапажено. Ове појединце награђује природа танким и дугим ногама, као и дугим и врло флексибилним вратом. Боја фламинга је веома необична и привлачи многе погледе. Код одраслих, перје често има бледо ружичасту нијансу. Крила ових птица имају љубичасто-црвену нијансу, са изузетком неколико летачких крила, која су обојена у црно. Дуге ноге ових јединки такође се издвајају од ружичасте боје. Кљун је обојен у сличној нијанси, само је његов врх различит и има црну боју.

Необичан изглед фламинга се састоји не само од прелепе боје, већ и од дугачког и грациозног врата, који је веома елегантно представљен у облику упитника. Често привлаче пажњу других када стоје на једној нози. Они то раде како би спасили топлоту, скривајући једну ногу у свом перју. Када погледате са стране, чини се да је овај положај изузетно незгодан, међутим, за фламингосе, ова позиција је врло једноставна и не захтева никакав додатни напор.

На глави ових ружичастих птица, приметан је веома масиван рачун. У поређењу са већином рођака, фламинго је горњи регион кљуна може да промени положај, али нижи, напротив, је у статичном стању. На глави ових птица можете видети и подручја без перја, која су обојена светло црвеном бојом. То укључује узде и подручје око очију. Тело фламинга је прилично заобљено, а реп кратак.

Вани изгледају прилично велики. То је првенствено због њихове велике дужине. Одрасли достижу дужину од 130 центиметара. Телесна тежина птица је до 4 килограма. На ногама се могу разликовати 4 прста, а 3 од њих ће бити спојене специјалном мембраном за купање.

Многи се питају зашто су фламингоси тако необични за птице - ружичасти. Чињеница је да им ова нијанса даје одређену супстанцу - каротен, који улази у њихово тело заједно са храном. Више каротена се налази у малим црвеним раковима, који се у великим количинама користе од фламинга. Њима птицама дугује своју предивну необичну боју.

Док живе у зоолошком врту, фламингоси такође задржавају своју боју, јер се у храну додају производи који садрже каротен. То су мрква, мали ракови и слатке паприке. Захваљујући овим компонентама, фламингоси у зоолошком врту остају блистави и лијепи као у природи.

Станиште и начин живота

Ружичасти или заједнички фламинго је најчешћи тип фламинга. Ове птице живе на територији Европе, углавном са југа, у Африци, као иу југозападној Азији. У европском делу ареоле фламингоси се могу наћи у Сардинији, Француској, као иу Шпанији. На афричком континенту, фламингоси се налазе на њеним јужним територијама. Штавише, ови појединци су уобичајени у Тунису, на острву Цапе Верде, у Мароку, Кенији и Мауританији. На острву Шри Ланке, у језерима јужног Авганистана и на северозападу Индије можете приметити шетње фламингосима. Изненађујуће, ове птице се могу наћи иу дијеловима водних тијела Казахстана.

На територији наше земље, ружичасти фламингоси не граде гнијезда, међутим, сваке године мигрирају преко територије ушћа ријеке Волге, Ставрополског подручја и Краснодарске регије. Понекад ови појединци лете чак и до Сибира, Урала, Јакутије и Приморског краја. У Русији они не живе, већ само пролазе покрај њених територија. Фламингоси доживљавају зиму на територији Азербејџана, Ирана и Туркменистана.

Фламингоси су колективне птице, не живе сами. Можете их упознати у најразличитијим групама. Када птице лете с једног мјеста на друго, спајају се у прилично великим јатима. Током периода гнежђења, држе се у малим групама. Фламингоси се налазе углавном на језерима са високим садржајем соли у води, као иу ушћима и морским лагунама. Можете их срести на местима која немају отворен приступ и укључују блатно дно резервоара. Ове птице живе уз обале великих језера и других водних тијела. Овдје можете видјети цијеле колоније фламинга, њихов број може досећи неколико стотина тисућа јединки.

У већини случајева, фламингоси су изузетно седећи, али с времена на време могу да се крећу унутар своје ареоле ако нађу места са удобнијим условима. Понекад разлог за пресељење постаје недовољна количина хране у бившем мјесту становања. Популације које живе на сјеверу, обављају летове до топлијих подручја ради гнијежђења.

Фламингоси су издржљиве птице које могу да живе у потпуно различитим условима. Лако подносе температурне флуктуације, могу да преживе и екстремне временске услове. Налазе се у близини врло сланих и алкалних резервоара. То је прије свега због чињенице да велики број ракова живи у таквим језерима. Риба је обично одсутна, јер не може живјети у таквој сланој води. Углавном фламинго обичних живота на језерима високо у планинама.

Многи су изненађени што се фламингоси могу лако настанити на врло сланим језерима. У принципу, то не изненађује, јер су њихове ноге прекривене густом кожом. Да би се ослободили жеђи или опрали со ногу и тело, повремено птице одлазе у оближња водена тијела са слатком водом.

Због активног рада пословних људи, као и активности ловокрадица, број колонија фламинга знатно је смањен. Данас се у Црвеној књизи ова врста наводи да не изазива забринутост.

Фламинго дијета

Основу исхране фламинга чине обични ракови. Поред њих, могу се користити и за јело разних инсеката, црва, шкољки, па чак и алги. Необични и велики кљун им помаже да хране ове птице, са којима лако раздвајају храну од воде и муља. Прво, птица сакупља воду у кљуну, након чега је затвара и почиње постепено да избацује воду, остављајући храну у устима. Овај процес је веома брз.

Једина опасност за фламингосе су предатори, који се често насељавају у близини својих колонија. Ако појединци осете опасност и узнемиреност, они се расипају и полете. Занимљиво је да једнако успјешни фламингоси могу распршити и воду и земљу.

Видео: обичан фламинго (пхоеницоптерус росеус)