Црноглави галеб - опис, станиште, занимљиве чињенице

На реч "галеб" машта црта снежно-белу дивну, поносну птицу, седатели надвијајући се изнад површине мора. Али у стварности галебови живе у неком мање или већем резервоару, не само на мору, и има их више од 20 врста. Данас ће то бити птица која је изабрала резервоаре за живот далеко од мора - чак иу градовима галебови на језеру се насељавају.

Десцриптион

Црноглави галеб припада породици галебова, а цхарадрииформес. Изглед је исти као код птица ове породице - густа грађа, глатка пера, реп и крила нису предугачка, није јако кратка. По величини је инфериорна у односу на сроднике других врста - мале птице, нешто више од градског голуба.

  • Дужина тела - од 38 до 44 цм.
  • Маса - 200-350 г.
  • Распон крила од 95 до 104 цм.

Крила имају једну малу особину - тамна пруга је позади, а предњи дио крила је украшен бијелим. Љети, глава до потиљка чоколадно-смеђе боје, зими постаје бијела са тамно смеђим пјегама са страна. Око очију је танак бели прстен.

  1. Кљун је црвене боје, помало заобљен, са зарезима изнутра (тако да риба не исклизне).
    Мандибила светло црвена засићена боја.
  2. Перје углавном бело и ружичасто. Крила су углавном светлосива.
  3. Шапе исте боје као кљун су црвене.

Младе птице су сиво-смеђе боје, са много црвених и смеђих мрља на крилима. Ноге кљуна обојене су жутим бојама тамних тонова. Реп је украшен траком тамносмеђе боје.

Хабитат

Загрузка...

Распрострањен готово свуда широм Евроазије - од Исланда и Британских острва до Далеког истока, Курилских острва и Камчатке. Живи чак иу негостољубивом хладном северу - у гренландским, скандинавским и неким северноамеричким регионима налазе се гнезда црних глава.

Они такође живе на југу Француске, на северу Италије и на пост-совјетском простору - на Криму, у Кавказу, у Туркестану. Живе у регионима Монголије у близини језера.

Повер

Загрузка...

Храни се углавном инсектима, воли црве - екстрахује их у води и на копну. Такође хвата ракове, мекушце, разне ситне рибе као што је пуст. Улови мале птице, уништава њихова гнезда. Сасвим паметно се испоставља да хвата инсекте на ливадама - скакавцима, вретенцима.

Често се могу видјети јата птица у потрази за храном у близини погона за прераду рибе - скупљају непрерађени отпад. Посета и депоније, сакупљање одбачених остатака хране. Када нема шта да се једе, они траже семена биљака - међутим, таква храна се користи само у време гладовања. Не устручавајте се јести лешине.

Приликом пецања, птица рони непотпуно, само дјелимично урања главу у воду.

Нестинг

Сексуална зрелост долази у другој години живота. Штавише, женке постају сексуално зреле мало раније од мужјака. Птице остају верне једном партнеру, то јест, моногамном. Дешава се да, да би нашао сталног животног партнера, мораш направити неколико покушаја, живећи са различитим партнерима.

Галебови се гнијезде у колонијама чија величина варира од 5-6 парова до неколико стотина или чак тисућа птица. Често су колоније хетерогене по саставу, могу постојати и друге врсте галебова или чигри.

Гнезда су смештена на избочинама у резервоарима са стагнирајућом или лагано текућом водом на местима која су људима и животињама тешко приступити.

Прошлогодишњи сушени шаш, трска, рогоз и све што галеб може пронаћи користи се као грађевински материјал. Свако одлагање смећа је погодно за изградњу - остаци мрежа, лименке, перје и тако даље.

Гнијездо је врло једноставно - ниски, конусни подови са округлим дном израђени су од биљака и отпадног материјала, у чијој средини је изграђено удубљење за јаја. Ако је мјесто сухо, под је танак, али што је више влажности на градилишту, гушће и дебље дно. У изградњу су били укључени и представници пара.

Полагање се састоји од 3 јаја сиве или плавкасте боје, прошарана смеђим пјегама. Женка инкубира јаја два или три и по недеље. Средином маја појављују се пилићи, рођени већ прекривени перјем окер-браон или црно-смеђе боје. Ова боја има улогу камуфлаже и омогућава вам да будете невидљиви непријатељима. Деца су у гнезду 10-12 дана, хране их њихови родитељи. Обе птице су укључене у овај процес. Храњење се одвија на стандардни начин - или се пилићи хране од кљуна до кљуна, или се храна ставља на дно гнезда, а малишани једу и једу. Око месец дана касније, младе птице почињу да лете.

Винтеринг


Већина галебова проводи зиму на обали Медитерана, на сјеверу афричког континента или у земљама источне Европе. На територији пост-совјетског простора, топли јужни региони бирају се за зимски период - Каспијска или Црноморска обала, језера Иссик-Кул и Балкхасх.

Занимљиве чињенице

  1. Чим млади човек научи да лети, одмах напушта родитељско гнездо.
  2. Црноглави галеб припада оним малобројним врстама које живе не само у областима близу мора, већ иу дубини земље.
  3. Апетит птице је добар, то је прилично прождрљива птица. Једе око 200-230 грама инсеката дневно. И то, не рачунајући рибу.
  4. На мјестима гнијежђења постоји стална динамика и бука. Често долази до свађе и свађе. Штавише, свака ситница може послужити као изговор: на примјер, двије птице су се посвађале због комадића рибе, а ту се добар дио колоније може придружити каменолому.
  5. Глас галеба је чудан - тешко га је описати. Овде и смех, и крик љутите мачке, и сличност са криком вране. Галеб стално вришти, никад не ућути.
  6. Ако се током периода инкубације или храњења деце, опасности или непозваног госта примети негде у близини, цела колонија почиње да се брине - птице се уздижу, срце-отежавајуће, покушавајући да што више сипа на починиоца.
  7. Галебови имају тенденцију да не једу само јаја других птица, већ и комшије у колонији. Понекад чак једу и пилиће. Због тога птице понекад морају лежати неколико пута.

Видео: црни галеб (Цхроицоцепхалус ридибундус)

Загрузка...

Популарне Категорије

Загрузка...