Марсова сова - опис, станиште, занимљиве чињенице

Сова због свог изгледа назива се мудра птица, а осим тога, због своје величине, има невероватну снагу. Има све навике птице грабљивице и ноћна је. Ова особина сова често привлачи пажњу људи који окружују птицу са мистичним карактеристикама.

У недавној прошлости, сове су лако уредиле своја насеља чак и унутар великих градова, али са смањењем популације глодаваца, птице су морале напустити ту идеју. До сада се број ноћних ловаца постепено смањује.

Често људи постају узрок смрти појединих сова. Заслијепљено свјетлом предњих свјетала, птица често постаје жртва моторног транспорта, а када се смјести на аеродромским подручјима, сова често умире када се сударају са авионом у лету. Поред људи, други грабежљивци представљају опасност за сове, пате од туберкулозе и нестају заједно са смањењем њиховог станишта.

Богата сова је од велике користи, штитећи пољопривредне површине од садње са глодарима. Од великог значаја је очување популације ове врсте ноћних ловаца. У великом броју земаља, закони који забрањују повреде овим птицама преносе се широм свијета. У Руској Федерацији, један број региона уврштен је у своју Црвену књигу као угрожене врсте представници мочвара.

Посебне карактеристике и станишта

Можете упознати представнике ове врсте на свим континентима без изузетка. Потпуно су задовољни и климатским условима тундре и полу-пустињском климом. Собови нису посјетили Антарктику. Омиљено станиште ноћног ловца је мочварно земљиште, иако се не слаже довољно добро у шумском појасу поља или ливада, птица се може наћи у спаљеним подручјима шума и низина, а понекад насељава и градске паркове. Сова на мочварама гнијезди на тлу испод покривача дебелог грма или дрвећа, чије гране сежу до тла.

За зимски период, ова врста сова лети у више јужних региона, где се зими лакше храни. Да би се то постигло, они су груписани у мале јате, у распону од 10 до 15 јединки. У случају да нема проблема са храном, онда ове птице могу одбити сезонски лет, али још увијек проводе зиму у стаду, пребивајући на дрвећу. Висина сова досеже 50 метара.

Богат сова припада роду званом дугуљасте сове, а њихов одред се зове сова. Ове птице се разликују у различитим бојама. У својој опреми могу користити од сиво-бијеле до црвено-смеђе боје, имају црни кљун и очи свијетло жуте боје.

Мочварна сова је ноћна птица, одликује се великом главом, несразмерно великим очима, које омогућавају да птица савршено види. Има одличан слух и добро развијен мирис. Женке ове врсте птица расту веће од мужјака, њихова дужина тијела може досећи 40 центиметара са распоном крила до 1 метра. Тежина мочварне сове износи око 400 грама.

Понашање ноћног ловца

Љети, представници ове врсте птица радије живе сами, избјегавајући друштво својих рођака за лов или рекреацију. Њихова посебност су моногамне манифестације у односима, пар који стварају птице траје читав живот.

Без потребе, сове не користе гласовне сигнале. Међутим, ако је гнијездо у опасности, сова је способна да производи гласне звукове који плаше противнике, пратећи њихов далеко од сигурног напада. Звукови сова подсјећају на пуцкетање, претварајући се у завијање. У случају да напад сова није произвео жељени ефекат, он има способност да се претвара да је рањен, са оштећењем крила. Користећи такву технику, сова покушава да одврати нападача, скрећући пажњу на себе продуженим цвилењем.

Од непријатеља који хватају сову на земљу, лисице представљају највећу опасност, мада могу бити вукови или чак скункси. На дневном небу, непријатељи ових птица су много већи. Може бити брзоплетог сокола или лукавог јастреба, лудог орла или лежерне кестрела, а може бити и златни орао. У ретким случајевима, појединци мале величине могу бити нападнути чак и од гаврана. Међутим, сова није лак плијен и никад не одустаје без борбе. Она је у стању да нанесе озбиљну штету чак и непријатељу који премашује њену величину. Никада није могуће унапријед предвидјети исход таквих борби, о којима сова ријетко побјеђује.

Избор места за гнездо код птица ове врсте увек заузима женка. Да би то урадила, она мора да гази локацију, која је 50 центиметара преко, на којој је касније изграђено гнездо. Као грађевински материјал користе се све врсте штапића, суве гране, јаке траве и перје организатора. У средишту гнијезда налази се одређена удубљења намијењена за полагање. У густој трави, која често окружује гнездо, птица вешто утире тунел који служи као улаз.

Диет


Главно јело у совиној исхрани састоји се од разних глодаваца, то могу бити све врсте пацова или мишева, кртица на земљи и неопрезни зечеви, као и хрчци. Осим тога, сова лако може јести гмизавце, мале птице, ријечне рибе и многе инсекте. Сова је тако сретан ловац да успијева контролирати број глодаваца у својим ловиштима.

Богиња воли да лови ноћу, иако иде у лов у сумрак и наставља све док сунце не излази изнад хоризонта. Сова се тихо сручи изнад земље, на висини од око два метра, тражећи плијен и покрећући свој мирис. Узевши своју мету у "вид", прави оштар ударац, узимајући жртву канџама. Ако је лов плодан, сова се припрема за будућу употребу, организујући складиште у гнезду.

Сезона парења

У дивљини, дужина сова је 13 година. Романтична сезона ових птица се посматра у време када је пролеће у раној фази. У почетку се сова бави изградњом гнијезда намијењеног за љетни период. Радије поправља гнијездо прошле године, а изградит ће ново само у изузетном случају.

Постоје случајеви када сова остаје за зимовање, испоставља се да је сезонски лет, онда се могу парити чак и зими. Потреба за миграцијом и време парења мочвара у потпуности зависи од количине хране у њеном домету. Мушкарци постижу полну зрелост у доби од једне године. Да би привукао женке, он прави бизарне звукове, подсјећајући на бубњање, и врти се у зраку, стварајући вртоглаве пируете. Представља женки која воли поклон у облику посластице, а плес изводи само за њу. Женско кокетира дуго времена, али још увијек инфериорно. Цоитус траје 4 секунде.

Видео: марсх овл (Асио фламмеус)