Лангур - опис, станиште, начин живота

Породица лангура припада роду мајмуна, припада им више од десет различитих врста. Поред таквог имена, ови мајмуни имају још једну - танку чело. На хинду, реч "лангур" има значење "дугачког репа", али је могуће да се ова дефиниција непогрешиво користи само за једну од варијанти ових мајмуна, ханумана.

Опис и станиште

Сада је главна територија насељена лангурама Индија, где су често мајмуни у храмовима, као и острво Шри Ланке и Непала.

Једна од карактеристичних особина ових животиња је тродимензионална структура желуца. У зависности од величине, разликују се мали и средњи лангури. Одрасли мајмун може да достигне висину од 45 и до 80 центиметара, у зависности од одређене животињске врсте. Осим тога, реп лангура често досеже дужину од 1 метра.

Њушка мајмуна је округла, прилично кратка испред, очи су блиске, а нос не вири ван лица. Типично, реп и удови лангура су прилично танки, и одликују се јачином и упорношћу. Поред довољно дугих ногу могу се уочити и издужени прсти, међу којима је само први релативно краћи од осталих.

Поред раста, припадност одређеној врсти одређује се и бојом животиње. Због тога се опис појаве лангура може сматрати генерализованим и колективним. Углавном је крзно лангура прилично пахуљасто, монотоно, нијансе на различитим деловима тела се могу незнатно разликовати: шапе и леђа су тамни, док је стомак мало лакши.

Неке врсте ових мајмуна имају јасне контрастне тачке на глави. Често можете наћи Немеан лангур чија је боја живописна и светла. Њушка животиње је жута, површина главе је украшена јасном смеђом пругом, а реп бијеле боје. Поново, на пример, Јавански Лангур може имати богату смеђе-црвену нијансу или пепељасто-сиву.

Лангур такође има прилично дугу косу на глави, што је карактеристично спољно обележје ове животиње. Гледајући га из даљине или на фотографијама, може се претпоставити да круна изгледа као круна на глави мајмуна или да фризура личи на чешаљ.

Карактерне особине и навике лангура

Заједно са другим врстама мајмуна, Лангур преферира да живи у густим шумским подручјима. Максимална висина изнад нивоа мора, где су се ове животиње среле, је вредност од 4000 метара. Из тог разлога, званично се сматра да се мајмуни не пењу више.

Као примат, Лангур се лако може пребацити на огромне удаљености, а да се не спусти на површину земље. Да би то урадио, мајмун прави јаке скокове, користећи гране за подршку.

Ако се грана коју је Лангур изабрао за себе налази на одређеној удаљености од ње, животиња прво почиње да се љуља по грани, користећи снагу својих шапа, а затим прави скок, чија је дужина тако повећана. Када мајмун мора да се спусти на земљу, користи све четири удове да се креће, ослањајући се на њих.

У природном станишту, можете упознати велико јато лангура, које укључује до 65 примата. Унутар ње дефинитивно ће бити доминантан мушки лидер, као и неколико обичних лангур мушкараца.

Међу осталим становницима чопора су и жене, њихови млади и тинејџери. Када лангур одрасте, он не напушта своју компанију док не досегне пубертет. Као и обично, сваки мајмун има своју личну територију на својој локацији, коју она дрхти.

Шта Лангур једе


Вриједно је обратити пажњу на чињеницу да представници пасмине лангурса готово никада не падају у зоолошки врт. Разлог за то је једноставан: овај мајмун је веома избирљив у исхрани, па се у условима држања у кавезу, ова животиња тешко храни. Бити у природном окружењу, примат без потешкоћа може пронаћи храну за себе.

Због посебне структуре његовог стомака, Лангур може дуго покушати да нађе нови извор хране за себе, али за то мора прво имати довољно густ оброк. Дакле, стално се крећући и лутајући кроз шуму, примат је готово сво време трагао за храном за себе, повремено се заустављајући да се одмори.

Поред тога, није неуобичајено да Лангур или читав пакет мајмуна обиђе одвојена насеља ако се налазе у непосредној близини шумовитог подручја. Тамо покушавају да нађу храну за себе, ако то није могуће у њиховом уобичајеном станишту. У већини случајева, становници насеља не спречавају Лангурсе да у својим вртовима и двориштима траже храну, јер се ова животиња сматра светом. Већина становника села и села чак намјерно држи храну близу својих домова.

Међу основним производима које једу лангури, можете изабрати дрвенасте листове, комаде коре, разне плодове и друге фрагменте шумске вегетације који су погодни за храну. Осим тога, неће омаловажавати птичја јаја или велике инсекте. Али, наравно, десерт за лангур је сочан и укусан плод који се може наћи на својој територији.

Животни век и репродукција мајмуна


Лангури, заједно са другим врстама мајмуна који живе у чопору, чврсто су везани за своје младунце. Док бебе не дођу у пубертет, настављају да живе са својим родитељима у истом паковању мајмуна.

Појава беба у свет није одређена одређеним временским периодима. Другим ријечима, женка може произвести бебу у било којој сезони и мјесецу, али само једном у року од годину и пол или двије године. Ритуал игара парења почиње са мамцем жене која је привлачи из свог стада.

Она то ради, под утицајем хормона. Споља, мамац изгледа као лагано дрмање његове главе у различитим правцима. Када мушкарац пристане на удварање, пар се сједињује. Сам чин парења може се састојати од више приступа.

Ношење бебе се дешава око шест месеци, онда се беба роди. У изузетној већини ситуација, женски лангур производи једну бебу. Одмах након рођења, мали лангур чврсто зграби мамин струк, што му омогућава да се креће са њом.

У почетку, младунче има свијетло крзно, које временом постаје тамније. Неуобичајено, са малом тежином, која је једнака око пола килограма, дужина тела младих може достићи и до 20 цм.

Током прве и пол године живота мајмун једе мајчино млеко, полако прелазећи на храну карактеристичну за одраслу животињу.

У доби од неколико година почиње период пубертета, а онда мајмун може напустити своје јато. Максимални животни век лангура може да достигне чак 31 годину, али то се дешава веома ретко.

Видео: Лангур (Пресбитис)

Погледајте видео: Calling All Cars: The Wicked Flea The Squealing Rat 26th Wife The Teardrop Charm (Септембар 2019).