Јагуар - опис, станиште, начин живота

Дивне дивље мачке су одувек биле предмет дискусије, па им није потребно додатно оглашавање. У данашњем чланку ћемо истражити најважније карактеристике које утичу на јагуаре. Они се сврставају међу највеће грабежљиве животиње које се могу окарактерисати крвожедношћу и агилношћу. Посебна карактеристика ових појединаца је начин добијања хране, али постоје и други једнако важни аспекти. Хајде да не напредујемо, размотримо све.

Десцриптион

  1. Иначе, појединци из ове породице зову се пантхер мачке. Они су дивљи, ситни, велики. Ово је најзлобнији грабежљивац, који се може наћи на територији Америке. Посебно снажни појединци достижу око 80 цм у гребену са грациозном дужином тела од 1,8 метара. Међутим, јагуари се често не налазе са тако дугим тијелом, просјек је 1,3 метара.
  2. Реп реп је скраћен (до 0,5 м) или дуг (до 0,9 м). На маси тијела дивље мачке досежу 70-135 кг. Ове животиње имају изражен полни диморфизам. Женке су мање тежине од мужјака, исто важи и за укупне карактеристике. Занимљиво је да је забележена максимална тежина, која износи 158 кг.
  3. Ако дивљи сисар живи на отвореном простору, он ће бити много већи од својих колега. Ако мачка живи у грму, губи неке димензије. Стручњаци овај критеријум приписују чињеници да у степским отвореним зонама има више стоке, односно оброк је бољи.
  4. Сада детаљније анализирамо спољашњост сисара. Са свим својим изгледом, мачка показује снагу и милост истовремено. Чељусти су квадратног облика, јаке, са снажним зубима. Глава је велика у односу на остатак тела. Тело је срушено, чиме се ови појединци разликују од леопарда. Глава је слична формату тигрове лобање, а тело је слично другим дивљим мачкама. Уши су заобљене величине, мале.
  5. Удови нису тако издужени као код мачака сличних изгледа. Овај критеријум чини јагуаре чучањима и не тако високим. Чак и са кратким ногама, ови појединци трче веома брзо. Они вешто управљају својим телом, возе и убијају плијен. Длака је кратка, кондензована, мека. По тону, појединци могу бити црвенкасти, жућкасти, пјешчани. Црне тачке су разбацане по телу.
  6. Облик трагова може бити потпуно другачији, почевши од прстена, завршавајући са издуженим и равним. У абдоминалном дијелу налази се свијетли пигмент, као и на врату и грудима. Такође су истакнути унутрашњи делови удова. На шапама и глави су црне мрље. На ушима су жуте ознаке.
  7. Ови појединци урлају чудно, веома ниско, грлено. Када падне ноћ, ужасавају цијелу четврт. Јагуари урлају него изгледају као лавови. Када дивље мачке праве свакодневне звукове, оне се могу поредити са кашљањем или урлањем. У свадбеним играма превладава тутњава и муцање.
  8. Генетски, ови појединци могу бити чисто црни, слични пантерима. Али ово је изузетно ретко. Често бебе рођене са таквом пигментацијом умиру брзо. Међутим, уз правилну бригу, на примјер, у зоолошком врту или на другим специјализираним мјестима, снажни и моћни појединци могу изаћи.

Начин живота

  1. Требало би почети са трајањем животиња ове пасмине. Ако се држе у заробљеништву, мачке ће достићи 25 година. Они појединци који живе у дивљини живе око 12 година. Као што можете разумети, животни вијек је толико смањен због нестабилности дијете и напада противника. Неке мачке умиру од болести.
  2. Ове чланове породице карактерише особина која се манифестује у заштити њене територије. Представници мушке половине редовно обављају рунде како би све држали под контролом. За једну животињу је издвојено најмање 25 квадратних метара. км Мужјацима је потребно више простора него женки. Они поделе парцеле према формату троугла. Свака три дана мијењају точку боравка у трокуту, прелазећи из једног дијела своје имовине у други.
  3. Свака три месеца, животиња почиње да заобилази своју земљу око периметра и граница посебно. Они не дозвољавају пумама, оцелотима и другим мачкама да иду изван изабраних граница. Међутим, ако се други члан ове врсте постави, на пример, јагуар може дозволити. Сисари више воле да остану будни у сумрак. Изабрани су за лов прије изласка сунца или након заласка сунца.
  4. Сам лов је вредан дискусије. Животиња се крије у грмљу или у високој вегетацији. Може седети на дрвећу, сакрити се близу залијевања. Напад се врши са стране или леђног дела жртве, када она ништа не сумња. Прво, мачка хвата врат, а затим покушава да загризе лобању или удави плен. Остале мачке немају карактеристике грицкања лобање.
  5. Када мачка одабере стоку за храну, покуша је одмах напунити стоком. То ће изазвати трауму лобање, као резултат тога, стока ће бити ослабљена и поражена. Неке мачке не користе чак ни зубе, јер сломљени врат доводи до смрти жртве.
  6. Јагуари не гањају свој плијен или то чине изузетно ријетко. Изванредне жртве слуха могу побјећи чим чују опасност која се приближава. Мачка не жури за њом. Најважнија карактеристика је да ове мачке дивно пливају, тако да лако хватају плијен у воденој средини.

Хабитат

  1. Јагуари живе на северној граници, која се протеже од југозападних америчких држава дуж мексичких степа. Простор за дистрибуцију животиња је заиста невероватан. Смјестили су се на сјеверне периферије Парагваја и Аргентине. Осим тога, сматра се да су животиње које се сматрају често присутне иу Венецуели.
  2. Важно је напоменути да највећи представници ове врсте углавном живе у Бразилу у Мато Гросоу. Огромне популације таквих дивљих мачака углавном су концентрисане у пространствима Амазона. Разматрани појединци бирају станишта на основу неколико критерија.
  3. У таквом подручју мора нужно бити у близини резервоара. Густа вегетација је саставни дио. То је у томе да јагуар маскира и лови. Важна чињеница је да у таквим отвореним просторима мора постојати довољна количина производње.
  4. Сви ови ресурси најчешће се налазе у тропским шумама са високом влажношћу. Само се природа побринула за то. На овом подручју се налазе трске, мочваре и ријечне долине. Практично је немогуће сусрести такве мачје представнике у сушним подручјима.
  5. Међутим, у планинском терену дивље мачке су далеко од чуда. Чак и овде постоје њихове границе. Јагуари се не пењу преко 2,5 км. изнад нивоа мора. У осталим разматраним јединицама не привлаче планинске шуме. Само једном је примијећен појединац, који је био у Костарики на надморској висини од око 4 км.

Диет

  1. Дискутоване дивље мачке су прави предатори који се хране само месом. Такве животиње лове различити плијен. Истраживања су показала да је 85 различитих врста животиња пало у уста јагуара. Представљени предатори лако могу да се носе са животињама чија телесна тежина може бити око 300 кг.
  2. Највећа слабост дивљих мачака је велика и месната копитара. Јагуари често лове чак и стоку. Поред тога, животиње о којима је ријеч често нападају мајмуне, дикобране, птице, гмизавце, лисице и глодаре. Када јагуари живе у близини водених тијела, радо лове лов.
  3. За такве дивље мачке, корњача се сматра правом посластицом. Такав предатор има довољну снагу чељусти да разбије издржљиву шкољку животиње. Нарочито, животиње воле да уживају у јајима корњача. Лако се налазе у песку. Међутим, дотичне мачке готово никада не додирују стрвину.
  4. Важно је напоменути да животиња племените крви, након што ухвати плијен, почне да је једе из главе. Коначно, јагуар оставља сочну шунку. Ако је такав предатор успео да сакрије велику животињу, онда ће их мачка појести неколико дана. Јагуар неће напустити ово мјесто док не задовољи све његове потребе.

Непријатељи

  1. Као иу већини случајева, за најтеже грабежљивце, највећа опасност је човек. Проблем је што људи стално уништавају дивље мачке само због забаве и вриједног крзна.
  2. У дивљини, јагуар скоро да није у опасности. Они немају такмаца, и нико не лови животиње. Нарочито у њиховом станишту, појединци који су у питању налазе се на врху прехрамбеног ланца.
  3. Занимљива је чињеница да се понекад јагуари сукобљавају са пумама над територијом. Међутим, заступљене животиње готово увијек побјеђују. Понекад јагуари имају озбиљне повреде.
  4. Предаторске мачке су тако јаке и неустрашиве да се често сударају са опасним противником. Јагуари нападају Цаимане, иако су у њиховом материнском елементу. Као резултат тога, предатор вуче чудовишта на земљу, чија дужина може досећи и до 2 м.

Бреединг

  1. Дотичне особе се не придржавају одређеног времена за почетак сезоне парења. Женка често долази до пубертета у доби од 3 године. Она затим означава дрвеће урином, говорећи мушкарцима да је спремна за парење. Такође, женка емитује карактеристичне звукове, мужјаци реагују исто.
  2. Јагуари теже да воде усамљени начин живота. Само за рађање, они се окупљају у мале групе. Често ловци на такве дивље мачке користе ситуацију. Људи су научили да намамљују мушкарце посебним звуком, опонашајући женку.
  3. Важно је напоменути да мужјаци не воде међусобне борбе, женка бира изабраног самостално и привремено се сели на своју територију. Након парења, женка се самостално бави распоредом јазбине и узгојем младих. Трудноћа траје око 3 месеца. У леглу може бити до 4 мачића.

Нажалост, јагуари су на ивици изумирања и наведени су у Црвеној књизи. Тренутно је забрањен лов на дивље мачке, животиње су заштићене. Међутим, ловокрадице настављају да се баве хватањем разматраних појединаца. Мачке су цењене због своје јединствене коже.

Видео: Јагуар (Пантхера онца)