Бадгер - опис, станиште, начин живота

Јазавац припада породици пуниих, али се у много чему разликује од рођака, а уопште звијер је занимљива.

Десцриптион

Ако опишемо тело као целину, онда има клинасти облик који достиже највећу величину на леђима и сужава се глатко према глави. Врат је још више или мање крупан и прилично густ, али глава је врло уска са малим ушима.

Реп је приближно једнак дужини главе (око 20 центиметара или мало мање). Шапе - јаке и мишићаве. Површина стопала је гола, постоје дуге и јаке канџе.

Јагњице нису дуже од 80 центиметара, а тежина се мења током године. На примјер, у прољеће јазавац тежи око 10 килограма, а до јесени (када је потребно ићи за зиму) достиже и до 30 кг.

Ако окарактеришете изглед као целину, он је велик и чучан, а типичан покрет који одговара том изгледу. Јагода прилично глатко и полако пролази кроз шуму, готово пузи и приања уз земљу. Тек када постоји опасност или потреба да се реши неки проблем брзог кретања, може се развити велика брзина и кретати се у скоковима.

На полеђини и са стране звери је грубо и тврдо крзно, које се разликује од прилично оскудне и кратке косе на стомаку. Реп је поприлично паперјаст. Такође треба поменути и прелепу боју крзна јазавца, која се састоји од светло сребрне боје и црног врата, груди и ногу.

Сваке године, леопард се моли, почевши од пролећа и завршавајући овај процес у касну јесен. Током љета појављује се ниже, ријетко и грубо крзно које поприма смеђе-жуте нијансе.

Спреад

Баџер је распоређен на око половине територије Русије, скоро свуда, поред североисточног дела Сибира и тундре. Главна станишта су шуме и планине, шумско-степске, степске и пустињске. Због ове дистрибуције одређује се мноштво сорти јазаваца, које су:

  • Европски (централни руски);
  • Сибериан;
  • Цаспиан;
  • Амур;
  • Казакхстани.

Најповољнија станишта су острвске шуме, које се измјењују са ливадама и пољима. Врло је ријетко да се јазавац појављује у црногоричним шумама, али се и тамо догађа, иако тамо има много мање хране. Могуће је процијенити прикладност станишта за јазавца по главним карактеристикама.

  1. Шуме, обрасле грмљем, које могу живјети јазавац.
  2. Услови за копање захтевају оптималне услове који омогућавају копање.
  3. Близина воде, јазавци попут рибњака и текуће воде, који су релевантни за свакодневни живот.

Шума пружа свима јазавце. Он је уточиште, извор хране и многи други.

Биологи


Као што је раније речено, јазавац тражи гдје постоје могућности за стварање рупа. Ова чињеница је узрокована начином на који ова животиња живи, преферира полу-подземни начин живота. Нора јазавац бира тако да у близини има воде и способност да јој тајно приступи.

Што се тиче домета ове звијери, постоје различита мишљења, а заправо питање није у потпуности схваћено. Требало би поуздано рећи о главном домету, који је око пола километра од саме јазбине, па се јазавац ретко бира. Ако на територији има доста хране, онда тамо могу живети различите породице јазаваца.

Поред јама, треба рећи следеће чињенице:

  1. Бошњак је прилично марљив и независан, не користи плодове туђег рада и копа рупе за себе, али његове животиње су друге животиње, нарочито лисице и ракунски пси.
  2. Најпожељнији простори за копање рупа су падине клисура и ријечних тераса.
  3. Он преферира суво и пешчано тло или мјешавину пијеска, на овај или онај начин, треба му тло које се лако копа и има дубоки слој подземних вода.
  4. Нора је читав систем који укључује многе потезе и излазе.
  5. Ако се рупа направи квалитативно, тада се може населити више од једне генерације јазаваца, тамо живе већ деценијама.
  6. Током година, мрежа покрета и број "соба" у јазавцу се повећава, велика и опсежна јазба се зове старо насеље.
  7. Типичан излаз из јазбине је у облику лука и има дужину до десет метара.
  8. Негдје на дубини од једног метра испод земље налази се гнијездећа комора, која има благи лист од лишћа и траве.
  9. Бадгер се углавном бави распоредом јазбине у јесен.

Након описивања куће јазавца, сасвим је логично да се пређе на опис његове хране. Он преферира најразноврснију храну, а његова исхрана је комбинација животињске и биљне хране. Осим тога, храна је сезонска, то јест, једноставно речено, зависи од тога шта природа може задовољити за одређени период године.

Од хране за животиње треба навести:

  • миш волес;
  • мале птице;
  • жабе и друге водоземце;
  • гуштери и други гмазови;
  • црви, кукци и други инсекти.

Биљна храна је највећим делом:

  • корење и зеленила разних биљака;
  • бобице и плодови;
  • нутс.

Осим тога, јазавац не оклева да оде на поља пољопривредног земљишта. Тамо, у већини случајева траже зоб и кукуруз.

Углавном јазавац је ноћни грабежљивац. Он спава током дана, и када се удахне сумрак, он иде на свој посао. Током дана, он такође може да изађе из рупе, али не жели да оде далеко од склоништа.

Оријентисан је углавном захваљујући мирису. Вид и слух нису посебно развијени.

У принципу, јазавца треба назвати кућном кућом, јер практично никада не напушта рупу неколико мјесеци за редом, а остатак године јазавци пуно сједе за јазбинама, а вањски покрети су повезани с рупама.

Посебна пажња заслужује јазавчју маст која има масу љековитих својстава. Бадгер почиње да се дебља у јесен и добија око 4-5 центиметара масти и, као што је раније поменуто, додаје око 20 килограма. Због своје масноће, јазавац не може напустити рупу, до октобра га покреће и пада у зимски сан. Период хибернације зависи од подручја станишта. На пример, на југу јазавац само чека хладноћу, а на северу може лежати у рупи од октобра до маја.

У ствари, јазавац не хибернира у строгом смислу те речи, ако говоримо једноставним речима, он једноставно лежи у лаганој суспензији анимације. Температура се спушта само до 34 степена, а ако на улици постоји отапање, онда може ићи у шетњу.

Бреединг

Након зимовања, звер излази из куне и почиње да чисти свој дом, припрема се за рођење младог јазавца. Породице јазаваца су моногамне, односно, бирају једног партнера са којим остају у породици дуги низ година. Парење није везано за доба године, осим ако се у хладном периоду не паре из очигледних разлога.

Трудноћа је доста дуга и периоди могу варирати од 8 до 15 мјесеци, јер трудноћа има латентну фазу, односно практично се може зауставити на одређени период, а затим наставити поново. Малолетници се увек појављују у пролеће и имају од 2 до 6 јединки. Потребно је око четири недеље за младе младе јазавце да чекају да им се очи отворе и да се појаве зуби.

После 12 недеља по рођењу млади јазавци почињу да излазе из своје куње и постепено се смире. У том периоду почињу да стварају нове парове.

Бадгер бехавиор

Пошто се већином крећу само у сумрак, индикатор који вам даје до знања да је јазавац звук. Шушкају се прилично активно, за разлику од многих других љубитеља мрачног периода дана, и практично не вребају.

Од визуелних знакова, најочигледније су стазе које воде од куне за много метара, па чак и стотине метара. Такве куне се не мењају током година и доводе до заливања, храњења и других значајних објеката. Поред тога, јазавци остављају за собом копање, које је повезано са потрагом за храном.

На влажном тлу лако се проналазе трагови које чак и неискусна особа може лако препознати. Ови трагови су као минијатурна медвједа шапа. Јазавац се креће прилично споро и зато га је лако видјети.

У природним условима има мало непријатеља. Наравно, вукови, рисови и пси могу бити опасни, али нису толико значајни. Такмичари су лисице и ракунски пси, који могу, на пример, да користе јазбине.

Најзначајнија штета и главни утицај на становништво су људи. Људски фактор је углавном у уништавању насеља јазаваца.

Овдје треба напоменути и посебно нагласити предности јазаваца за екосистем, јер се они баве уништавањем разних мрвица, инсеката и глодара. Дакле, вађење јазаваца је предмет пажљивог праћења и неконтролисана активност у том правцу доводи до значајног погоршања шумског екосистема. У исто вријеме, јазавци су високо цијењени због своје изврсне масти, која је успоредива с медвјеђим масноћама и пружа огромне користи.

Маса јазавца има не само високу нутритивну вредност, већ се и активно користи у медицини. Посебно се користи за различито загревање, третман зглобова. Крзно ових животиња нема практично никакву вредност.

Видео: Бадгер (Мелес мелес)