Кукавица - опис, станиште, занимљиве чињенице

Птица галка живи у западном делу Евроазије, као иу северним регионима афричког континента. Обично живе у градовима и мјестима гдје се налази отворени простор у близини, као што су ливада или поље. Људи су одавно заинтересовани за ову занимљиву птицу. Особа је привучена тенденцијом ових птица да се населе близу људи. Посебна љубав према свему бриљантном је својствена овим појединцима. Осим тога, ове птице су друштвене и могу се лако укротити.

Десцриптион

Ова птица је мања од вране. Њена градња је прилично уска. Дуљина досеже 33-38 цм, птица тежи само 140-270 г, распон крила је 66-73 цм, а ако погледате ове птице издалека, чини се да су потпуно црне. Из тог разлога често их замењују гавраном. Њихов кљун је прилично кратак, црн. Реп је округли, има просјечну дужину. Када се птица узбуди, на њеном потезу се диже мали грб.

На глави, на леђима и на грудима перје има сиву боју. На образима и на полеђини главе видљиве су свијетле мрље сребрне боје. Њихов реп и крила су црни. Перје баца љубичасту или плаву боју.

Што су мушкарци старији, то мање њихова перја на глави. У основи, кукавице оба пола изгледају исто. Малолетници су тупи у боји.

Повер

Птица се може приписати свеједима. Током гнијежђења, она покушава пронаћи храну за животиње. У другим мјесецима, преферира храну биљног поријекла.

Лети се лови бескичмењаци. Они воле да једу разне бубе, као и скакавце, мекушце, пауке, црве. Понекад глодавци и чак слепи мишеви могу постати њихове жртве. Ждријебе могу ловити живе животиње или покупити мртве. Али стрвина је изузетно ретка. Понекад једе пилиће или јаја других птица.

Од биљне хране једите бобице, семена грашка или пшеницу. Често једу отпад који бацају људи. Они лове или траже семе на отвореним површинама, понекад на дрвету. Може да копа кљун у земљу или у измет. Понекад трага за инсектима у вунама које се пасе на ливадама. У градовима и селима ове птице се хране на трговима и баштама, близу канте за смеће иу башти.

Хабитат

Ова птица живи широм Европе, од Атлантског океана и планина које се налазе у северозападном делу афричког континента. Даље, опсег се протеже до Јенисеја и Алтаја. На територији Европе живе свуда. Не можете их срести само у Финској и на Скандинавском полуострву. Омиљена станишта у природи су камените обале мора и високе обале ријека, планине. Не насељавају се само у мочварним подручјима или на превише отвореним територијама. Остале врсте пејзажа су погодне за ову птицу.

Већина представника ове врсте може се наћи у малим градовима и селима, у близини којих се налази отворено подручје.

Познато је да су се већ у 12. веку ове птице населиле у градовима. Данас ове птице насељавају више насељених подручја него у дивљини. Они бирају старе зграде, куле и друге објекте да би се населили у њима. Да би кита могла да направи гнездо, сваки отворени простор ће урадити. У граду лако проналазе храну.

Популације на сјеверу и истоку подручја су миграторне. Остали могу да лутају у потрази за храном.

Виевс

  1. Алпине. Дужина тела је 36-38 цм, распон крила је 74-84 цм, тежине 190-250 г., А перје је црно и сјајно, а ноге су обојене црвеном бојом. Билл је жут, кратак. Крила алпске куке су уска. Мужјаци ове врсте су нешто већи од женки. Малолетници су такође црни, али њихово перје не сија. Њихов рачун је жућкасте боје, а ноге су смеђе боје. Алпске зорнице живе у Мароку, као и од Иберијског полуострва до саме Кине. Они више воле да се населе у планинама.
  2. Даур. Дужина тела ових птица је 31-33 цм, а према спољним карактеристикама веома је слична европској, али се ове две врсте разликују по бојама. Они делови који су обојени сивом бојом у европским представницима и бели у Дахуријанским. Они живе у источној Азији (ово је источно од Русије, као и Кореји и Кини). Живи у брдима у планинама. Као и ријечне долине. У отвореној шуми можете се сусрести и са Дахуријанском куглом.

Бреединг

Ждријебе постају сексуално зреле на 2 године. Они припадају моногамним птицама и могу да нађу партнера за себе пре пубертета. Често се формира пар када птице немају ни годину дана. Понекад се парови прво распадају, а онда птице остају заједно до краја живота.

Пар ових птица може да се гнезди одвојено од других појединаца или по 20-30 парова. Може да опреми гнездо у близини других представника птица, као што су топови или голубови. Почетак гнездења зависи од времена. Ако прољеће дође раније, онда ове птице могу почети полагати почетком априла. Ако је пролеће хладно, одлажу се до маја.

Јакна за кукавице често служи као природна или умјетно створена ниша. То може бити, на примјер, пукотина у стијени, удубљење или поткровље напуштене куће. Понекад гудурице само заузимају гнездо друге птице која је остала од прошле године, која је напуштена. И женка и мушкарац граде гнијездо. Састоји се од гранчица, траве и коња. Они праве гомилу вуне или перја, понекад облажући гнијездо с крпама на депонијама или на папиру.

Одједном ставите 3-8 јаја. Најчешће има 4.5 или 6. Ако из било ког разлога квачило умре, женка ће поново полагати јаја. Јаја имају лагану тиркизну нијансу. Излегање траје око 20 дана. Женка сједи на јајима, а партнер јој у то вријеме даје храну. Нестлингс се излепи. На телу имају сивило. Сваки родитељ им доноси храну. Када напуне месец дана напусте гнездо. 7 дана након тога лете самостално. Родитељи им доносе храну још месец дана.

Ове птице живе око 14 година.

Глас

Врло су бучни. Направите оштре јаке звукове који се могу описати као "каи". Овај звук се понавља до 8 пута.

Занимљиве чињенице

  1. Руско име ове птице потиче од старославенске ријечи, која се може превести у модерни језик као "црна". Ова реч се понекад назива не само представницима врсте, већ и птицама које изгледају као да су на површини. То су вране или црне пилиће. Раније се ова реч звала људи са црном косом. Сматра се да је име имитација гласа птице.
  2. Латински назив за врсту "монедула" је највјероватније изведен из двије ријечи: "монедула", што значи новац или новац, а такођер и "едо", што се може превести као "ја једем". Овид помиње птицу у својим "Метаморфозама". Она говори о грчкој принцези која је издала своју земљу за новац. Због тога је принцеза претворена у птицу која јако воли сјајне ствари.
  3. У природи има много птица ове врсте. Број се не може прецизно именовати, али се процјењује да постоји између 20 и 90 милиона становника, док већина становништва живи у Еуроазији.

Видео: дав (Цорвус монедула)