Сибериан еидер - опис, станиште, занимљиве чињенице

Сибериан еидер је истакнути представник Ансериформес, који преферира да настањује арктичке обале и тундру. Последњих година број гегова је пао и појединачни представници су забележени на полуострву Камчатка. Мало видљива миграторна патка додата је у Црвену књигу као врста која захтева строге мере безбедности.

Изглед

Сибирска гага је минијатурни представник друге гаге, визуелно сразмерна дивљаци. Величина њеног тела не прелази пола метра, а распон крила у просеку износи 75 цм, тежина мужјака средње величине варира у распону од 700-1000 г, док су женке још мање - 400–700 г.

Женка сибирске капи је тамнија од обичне - перје је обојено у смеђе или црвенкасте тонове са карактеристичним трансверзалним узорком. Из даљине, глава је тамнија од тела (тамно браон), а око капака је видљива бела маска. Видљиво на телу и плавом огледалу са белим ивицама. Женка током године не мијења своје перје.

Драке у летњем перју наликује женском, али има и карактеристичну разлику - бело перје на раменима. Код мужјака, у мушкој спољашњој хаљини, окер груди, гушавост, стране и трбух са златним сјајем, белом главом и црном траком на леђима и врату, одвајајући је од укупне боје тела, примећени су код мужјака. Густи прамен црно-зелене мрље истиче се на потиљку главе. Под кљуном и око очију су такође карактеристичне тамне мрље, а испред њих је зелена мрља. Подручје репа и леђа су црни са плавом нијансом. Код дугих црних пера, као и на лопатицама, уочавају се уздужне светлосне пруге. У летећем дракеу јасно се виде бела рамена и ретровизори.

Млада пузавица је мало лакша од одраслих женки, а њихова огледала су пригушена.

Прамен младунчади и одраслих у љетном перју је визуално мањи од оног другог током сезоне парења. Поклопци су такође светлији, кљун и ноге су сиве боје са плавом нијансом.

Маљење сибирског гега долази редовно два пута годишње, а перје се у потпуности обнавља након парења. Делимично мењање главних перја и пре почетка сезоне парења.

Начин живота и понашање

Истраживачи наводе да се сибирски ејдери одликују невидљивошћу и смиреношћу, ретко дају глас. Лете углавном на надморској висини до 50 метара изнад површине воде, спуштајући се према активним роњењима након плијена. Већи део живота птице преферира водене просторе за летење.

Као храну, птица користи бића ракова и бескичмењака (жабе, мекушце, пужеве, итд.), Инсекте (водомјер, комарац, личинке каддиса), као и мале рибе и младице. Сибирска гњида се не заустављају и са биљном храном - користе се плутајуће, зостер и алге.

Већина птица живи у одвојеним јединицама, ретко се окупља у колонијама (обично за узгој, гнијежђење и зимовање).

Птице пубертета досежу старост од 3 године. Након формирања пара, сибирска еидер формира гнезда, за којима тражи поплавно шашасто или зарасло резервоаре. Гнијездо је мала ископана рупа, која је добро обложена маховином, сушеном травом и смеђим длакама родитеља. Гага полаже просечно 6-10 малих јаја са маслинастом или смеђом нијансом. Инкубација квачила траје до месец дана, док мужјак одмах напушта женку (отприлике средином лета), лети до мора и не учествује у узгоју. Женка са младим животињама спушта се до малих језера и језера, ваља рибе на леђима до своје способности да се попну на крило. У неким случајевима, легло се комбинује. Мужјаци се у овом периоду крећу према западу дуж морске обале, гдје ажурирају перје.

Младе птице, које нису спремне за пубертет, цијело љето проводе на морској обали.

Зими се сибирски еајдери окупљају на обалама Балтика и Норвешке.

Станиште и статус очувања


Птице преферирају арктичку обалу Аљаске и Сибира за гнијежђење. Често презимљују у не-леденим областима Арктичког океана и мора, Курила и Командантских острва, Камчатке, обале скандинавских земаља.

Последњих година у Балтичком региону су пронађене велике колоније зимујућих орлова (хиљаде појединаца). Спан је такође примећен у регионима Белог мора и Финског залива. У ретким случајевима птица лети у унутрашње воде Русије. Насељава и ушћа ријека Иана, Лена, Индигирка.

Аутохтоно становништво ових мјеста лови за тим тихим птицама. Пуцани су из пиштоља заједно са другим арктичким паткама (најчешће у пролеће, јер остатак времена је невидљив).

На пад популације ових патака утичу и други фактори: притисак предатора, климатски услови, загађење приобалних подручја нафтним дериватима, економска активност људи, одводњавање водних тијела.

Сибирски Гага је уврштена у ИУЦН Црвену књигу у Јакутији, Камчатки и Руској Федерацији.