Гус сукхонос - опис, станиште, занимљиве чињенице

Сви знају за гуску од дјетињства - у нашој младости већина нас чула је дјечју пјесму о двјема гускама које живе с баком. Из бајке о дечаку Ниелсу о томе како те птице изгледају, сви знају. Тако ће бити лакше говорити о представнику породице гусака званог сукхонос.

Гуска-сукхонос или кинеска гуска - највећа птица која припада породици патака.

Изглед

Споља има велику сличност са домаћом гуском, али постоје неке разлике: врат сукхона је дужи, предњи и бели су бели, леђа тамно браон, а кљун са белом границом тежи и тежи у бази. Буба сукхона разликује се у већим димензијама него код других врста - дужина може бити до 10 центиметара. То је величина овог дијела тијела која разликује представнике ове врсте од других гусака и даје им одређену посебност. Мандибула има неке отеклине.

Тежина ових птица креће се од 3 до 4,5 килограма, дужина тела достиже 1 метар 10 центиметара, распон крила је од 1,5 до 1,8 метара. Мужјаци су већи од женки - нешто већи. Боја перја суве сисаљке је готово иста као боја његових домаћих колега, само што има више смеђих и окер нијанси.

Трбух, као и грб са горњим репом, има светло белу боју. Леђа, крила и бочни део су тамно сиве боје са танким тракама које прелазе и светлије су боје. Врат и грудни кош су бледо жути. Од врата до кљуна налази се трака боје каве, перје има исте нијансе. Ноге су мале, али јаке, црвене или наранџасте, опремљене мембранама, као и свака водена птица.

Мужјаци и женке имају исту боју, младе патке имају једну карактеристичну особину - до зрелости се лишавају своје свијетле границе, окружујући кљун.

Хабитат

Сухоноси може да живи свуда - иу тајги, иу степама, иу равницама планина. Тамо, као и све птице мочварице, за живот бирају мјеста ближе акумулацијама, насељавају се на језерима или обалама река. Предност имају обале богато обрасле вегетацијом. У Русији се налазе у Транс-Бајкалском подручју, у обалним подручјима Бајкала, на обалама Амура, на острву Сахалин, на обали Охотскога мора. Неколико парова насељава Куриле. Зимски лет у земље са блажом климом - Јапан и Кина, неке птице бирају јужне регионе Узбекистана за зимски боравак.

Постоји верзија да је управо због честе посете Кини сухо-духовити кук био назван кинеском гуском. Такође, суво дрвеће се налази у подручјима Унутрашње Монголије, у степама Казахстана, Северне и Јужне Кореје, у Вијетнаму и Лаосу, Тајланду и земљама Блиског истока. Припремајући се за лет и скупљајући се у огромно јато, гуске су узнемирене и бучне, емитујући дуге утробе. Да би превазишли велике удаљености, они се слажу са клином - сличан начин кретања омогућава да се превазиђе много већа удаљеност него са једним летом. Јер је птицама лакше да лете на таласима које стварају крилима птица које лете напред. Вођа, шеф лета, је најтежи од свих, па с времена на време одлази до самог краја чопора, а друга гуска је везана за његово место, нешто касније, прелази на следећу.

Повер


Птичице се хране свим врстама житарица и житарицама које расту у природи - у том смислу, оне су свеједи, спремни јести речне алге, било које биље, али преферирају шаш, једу све врсте бобица, једу и црва, разне кукце и гусјенице. Да би се у потпуности хранили, гуске бирају отворене травнате површине у близини обале акумулације, гдје се хране групно, налик на стада домаћих говеда. Често се ново засађено зрно бира за храну, проналазећи храну у земљи.

Сухоносов је прилично лако укротити и узгајати код куће, у зоолошким парковима и специјалним расадницима. Захваљујући овој врсти појавиле су се домаће кинеске гуске. Гуске које живе на фарми поред особе, осим горе наведених хране, диверсифицирају своју исхрану са мешовитом храном, луцерном, мрквом, свим врстама купуса, шећерном репом и силажом.

Како се гнијезде суви наивци

Неколико гусака бира током лета или одмах након повратка у домовину. Гнезда почињу да се насељавају у мају, бирајући мочварна подручја у близини водене површине у трском. Женска копа малу рупу у земљи и почиње гнијездо. На градилишту су стабљике прошлогодишње сухе траве, које расту у близини воде биљака, а дно је обложено падинама и перјем.

У квачилу женке обично имају од пет до осам јаја тежине око 15 г, инкубирају их 30 дана, све време су у гнезду. Мушкарац добија храну за храњење и носи сигурносне активности.

Излежавајуће патке, након што су се осушиле, напусте гнездо, заједно са својим родитељима се селе у резервоар и дуго су под надзором својих родитеља, крећући се у малим групама. Гледајући непријатеља, тражи спас у густој трави или рони у језеру. У првим мјесецима живота одрасле птице не пуштају младе животиње на отвореније просторе, из страха од напада непријатеља. По правилу, само наредне године, деца су одвојена од укупног јата, почевши са паром. До сада су под надзором одраслих.

Моулт

Пролијевање и мењање перја зависи од временских услова, а прво долази од старих, не-гнездећих птица. Тада младе младице почињу да проливају - отприлике, почетком јуна. Одрасле и зреле птице муљају месец и по касније - у јулу и августу. Процес траје око 30 дана.

Сукхонос и човек


Забрањен је лов на дивље гуске-сукхоне, иако постоје случајеви криволова и уништавања гнезда. Дакле, број врста стално опада. Разлози за то су људске активности: изградња разних врста хидроелектрана, одводњавање мочвара, изградња земљишта у поплавним подручјима ријека, регулација ријечних токова, тјескоба око људског присуства.

Занимљиве чињенице

  1. Сукхони, за разлику од других врста, птица је друштвена и не кукавичка, не бежи од људи. Ово је служило не само за брже уклањање, већ и за истребљење гусака ове врсте.
  2. Сукхонос је ретка угрожена врста, па је уврштена у Црвену књигу. У свету нема више од 10.000 јединки, ау Русији има око 200 пари.
  3. Сукхонос мужјак веома озбиљно штити гнездо. Понављано, било је случајева када се, како би ометао и одвратио непријатеље, претварао да је рањен и побјегао, вукући нападача иза себе и водећи га што је даље могуће.
  4. Сукхоноси савршено рони и плива. Гуска је добила име по томе што се, док пливајући цијелим тијелом урања у воду, држи кљун изнад површине водене површине.
  5. Само током летова и узгоја птице се окупљају у јатима. За остале, они преферирају да живе у малим групама - од 30 до 45 појединаца.

Видео: Гоосе сукхнос (Ансер цигноидес)