Доупел - опис, станиште, занимљиве чињенице

Птица шљука припада породици шљуке. Они, као и друге шљуке, више воле да се населе у мокрим биотопима. Карактеристична је појава дугих ногу, као и дугог кљуна. Ове особине помажу изгледу птице у потрази за храном.

Породица има 21 род птица. Занимљиво је да на њемачком језику име шљуке звучи као Доппелсцхнепфе. Из те речи је дошло. Врста је описао научник Лазам. Пријаве су датиране 1787. године.

Хабитатс

Птице, које припадају роду шљуке, живе скоро широм света. Не можете их упознати само у Аустралији и на Антарктику. Међутим, представници типа шљуке живе само у Евроазији. Можете видјети ову птицу са сјевера Скандинавије до Сибира. Они такође живе у централној Европи, али има врло мало представника ове врсте. Мали број птица такође живи у Азији. Могу се видети на територији Палестине, Мезопотамије и Индије. У земљама ЗНД-а насељава шумска шљука. Ова врста је повезана са шљуком.

Птице су миграторне, на јесен лете на територију Африке. Зимују у централном и јужном дијелу континента. Понекад је шљука остављена за зиму у Медитерану или на Британским острвима. Они се враћају на своја места за гнежђење у другој половини пролећа или рано лето.

Као и сви представници шљуке, они живе у мочварним подручјима, као иу ливадама прекривеним ниском вегетацијом. Понекад се могу населити и на обалама река. Преферирају места са високом влажношћу.

Опис изгледа

Представници типа шљуке су средње величине. Њихова дужина тијела је око 24-30 цм, теже од 145 до 215 г, дужина репа је око 6 цм, распон крила је око пола метра. Особитост ове врсте је да шљука недостаје сексуалног деформизма. То јест, мушкарци и жене изгледају исто. Не разликују се чак ни по величини.

Ове птице су често збуњене са шљуком, која је сродна врста. Али ако боље погледате, можете видети много разлика. Шљука има много густу структуру. Кљун им је моћнији, краћи. Врат ове птице је такође краћи од оног шљуке.

Представници ове врсте имају шаролико перје. Одозго тело је браон, испод је светлије, прекривено тамним тачкама. Између очију је тамна трака која почиње од кљуна. На широком перју птичје траке контрастне беле боје. Њихова репна пера су широка, асиметрична. У облику и величини, ова пера су слична перјем репа. Али шљука има више перја.

Шарена боја ових птица вам омогућава да се савршено сакријете од непријатеља. Када је птица на трави или трстику, веома је тешко то уочити на позадини таквог подручја. Малолетници имају готово исту боју као и одрасли. Једина разлика је у томе што млади појединци на екстремном пероу за управљање имају узорак који се односи на готово сва пера, а код одраслих, горњи дио истог перја има бијелу боју.

Повер


Ове птице могу јести и биљну и животињску храну. Њихова омиљена посластица су глисте, разне мале шкољке. Добијају их, копају у меком тресету кљуном. Они такође воле инсекте и њихове ларве. Међу биљном храном у њиховој исхрани налазе се семена различитих биљака, као и житарице пшенице. У јесен се могу наћи на пољима кромпира или пшенице. Лети траже храну на плантажама детелине.

Хране се ујутру пре изласка сунца или увече пре заласка сунца. Активност се манифестује ноћу или у сумрак. Врло су стидљиви, па чим чују неки звук, они оштро лебде и лупају крилима.

Шљука лети на висини од око 3 до 5 метара изнад тла. Ова висина је релативно мала у односу на друге птице. У лету, направите чудне звукове. Летјећи 30-50 м, птица се обично спушта на земљу. Али, ако је уплашена и жели побјећи од опасности, може летјети 300 метара или више. То се дешава када чује пуцање ловца. Али ловцу није тешко ухватити шљуку, јер птица лети не врло високо и равно.

Моле два пута годишње. Један мољац се јавља у пролеће, други - усред лета. У јулу, шупљине почињу да акумулирају масноћу. Као резултат тога, птица постаје неспретна, прилично је тешко кретати се. Али до тренутка када морате да одлетите за зиму, сва накупљена маст је нестала. Они већ лете, а пошто су стигли на територију Африке, постају апсолутно сићушни. Одлазећи у хибернацију, не скупљају се у јатима, већ лете један по један. Ова особина разликује и шљуке од многих других врста птица.

Бреединг

Чим се птице врате на своја места за гнијежђење, сезона парења почиње одмах. На површини Земље долази до прекомјерне струје. Прво, женке лете тамо. Почињу да певају да би привукли партнере. Они не мењају место токена, стижу сваке године за исту ствар. Када мужјаци лете до певајућих жена, оне заузврат почињу да привлаче њихову пажњу. Да би заинтересовао женску особу, он напушта реп, почиње да хода около, правећи звуке куцања. Мушкарац узима разне занимљиве позе. Понекад, да би се постигла локација жене, они организују међусобне битке. Већ ујутро се формирају парови и одлазе. Они бирају партнера само за једну сезону, јер врста припада полигаму. Идуће године, птице ће изабрати новог партнера.

Парење почиње средином или крајем маја. Женка почиње да гради гнездо. Мушкарац није укључен у овај процес. Они налазе сигурно место, на пример, испод жбуња или у високој трави, тако да је гнездо најмање примећено предаторима. Женке праве малу рупу која је обложена травом.

Шупљине се обично полажу у 4 јаја свака. Понекад јаја могу бити мања. Они су у облику крушке, обојени у прљавосмеђој нијанси. Током године полажу јаја само једном. Али понекад гнијездо уништавају предатори. Затим женка може поново положити јаја. Трајање инкубације је око 3 недеље. После две недеље, пилићи почињу да прерасту перје. Мајка се брине за њих око мјесец и пол. Већ у доби од три седмице уче летјети. У доби од 6-7 недеља достиже величину одраслих птица.

Лов

Многи ловци желе да ову птицу добију као свој плен. Дозвољено им је ловити током читавог августа и до почетка јесени, док шупље рупе не одлазе на зимовање. Они су пожељнији и вреднији плен од шљуке, јер имају веома укусно месо, што се сматра деликатесом.

Да бисте пронашли шљуку на локацији, морате је врло пажљиво испитати. Када ловац нађе једну птицу, сигуран је да ће још неколико особа бити у близини. Лов на њих је згоднији од многих других птица. Када птица чује лагано шуштање, неће одмах полетјети. Пре паса које скривају. Ово омогућава ловцу да се приближи. Недостатак је то што пас не плаши птицу увијек тако да је лети.

Није тешко пуцати у шљуку. Лете право, не дижу се високо у небо. Чак и новајлија може ухватити око 10 ових птица одједном. Главна ствар - пронаћи мјесто гдје живе. Проналажење једне птице, негде близу ловца, наћи ће више.

Занимљиве чињенице

Истраживачи су открили да су представници ове врсте најбржи у односу на остале птице селице. Могу летети брзином од око 100 км / х. Када лете на велике удаљености, они не тону на земљу.

  1. Људи другачије називају шљуку. Понекад можете чути имена као што су кауч, тихи или бијели купац.
  2. Последњих година, број шљука је почео да нагло опада. Стручњаци сматрају да је то виђење већ близу пријетње. Дакле, можда ће лов на њих ускоро бити забрањен. Пад броја који је повезан са људским активностима.
  3. Током тог периода, постају непажљиви. Као резултат тога, предатору или особи може бити допуштено да буде близу њега.
  4. На фотографији их је изузетно тешко разликовати од шљуке или шљуке. Размотрите разлику само стручњака.

Видео: Греат Снипе (Галлинаго медиа)

Погледајте видео: Calling All Cars: Banker Bandit The Honor Complex Desertion Leads to Murder (Април 2020).